Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta

Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta

22/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević položila je, povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, venac na Spomenik žrtvama genocida u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti, „Staro sajmište“ na Novom Beogradu.

Vence su položili i i generalna sekretarka predsednika Republike Srbije Suzana Paunović, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici diplomatskog kora.

Počast žrtvama odali su i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, Saveta Romske nacionalne manjine, udruženja i građani.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Sistem koncentracionih logora „Jasenovac“ predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, a u periodu 1941. i 1945. godine u njemu je ubijeno stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine, navodi se u saopštenju.