Делегација ММФ-а са министарком Обрадовић о запошљавању у јавном сектору и реформи система плата

Делегација ММФ-а са министарком Обрадовић о запошљавању у јавном сектору и реформи система плата

21/04/2021 Off By BERB

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић разговарала је данас путем видео-линка са делегацијом ММФ-а, коју је предводио шеф Мисије Јан Кес Мартјен.

 

 

На састанку се разговарало о запошљавању у јавном сектору, односно о смањењу броја запослених у јавној управи од краја 2013. до 2021. године, као и о контроли новог запошљавања у јавној управи након престанка важења Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, који је био на снази до краја 2019. године. Такође, у разговору је значајна пажња посвећена реформи система плата и сету закона који су неопходни за почетак примене новог система плата, као и нормативним корацима које Министарство треба да предложи до тада.

Обрадовић је истакла да су Министарство и Влада Србије чврсто опредељени да се реформа система плата у Србији спроведе у складу са потребама јавне управе, као што је јасно опредељена за реформу целокупне јавне управе, што је резултирало усвајањем нове Стратегије реформе јавне управе за период 2021-2030. године са Акционим планом за период 2021-2025. године, чија је визија Управа по мери свих нас, по мери грађана, привреде и државних службеника.

Састанку са делегацијом ММФ-а поред министарке Обрадовић присуствовали су и државни секретар Маја Мачужић Пузић и помоћник министра задужена за Сектор за управљање људским ресурсима Ивана Савићевић.