Uhapšene tri osobe zbog malverzacija

Uhapšene tri osobe zbog malverzacija

19/04/2021 Off By BERB

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije uhapsili tri osobe zbog sumnje da su malverzacijama oštetile 27 firmi i tri fizička lica za 50.850.286 dinara i za isti iznos pribavile protivpravnu imovinsku korist.

U saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu, uhapšeni su S. M. (1980), S. S. (1976) i M. D. (1971), svi iz Novog Sada, koji su osumnjičeni za krivično delo prevara u obavljanju privredne delatnosti, dok se S. S. i S. M. terete i za to da su izvršili krivično delo pranje novca.

Takođe, sumnja se da su još dve osobe učestvovale u ovim malverzacijama i za njima će biti raspisane potrage.

Osnovano se sumnja da su oni tokom 2019. godine, kao zaposleni na rukovodećim pozicijama u firmi „Panonkapromet“, doveli u zabludu odgovorna lica privrednih društava, kao i fizičkih lica od kojih su otkupljivali robu, da će izmiriti svoje obaveze po osnovu preuzete robe, iako su znali da nemaju sredstva i da to neće učiniti.

Oni su, kako se sumnja, preuzetu robu prodavali na crno bez evidentiranja celokupnog ostvarenog prihoda u poslovnim knjigama i lažno prikazivali poreklo novca.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dodaje se u saopštenju.