Селаковић: Србији много значи постојана подршка Ирана

Селаковић: Србији много значи постојана подршка Ирана

18/04/2021 Off By BERB

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се, у оквиру званичне посете Исламској Републици Иран, са председником те земље Хасаном Роханијем, председником Парламента Мохамедом Багером Галибафом и министром пољопривреде Каземом Хавазијем.

 

 

Министар Селаковић указао је да су на састанцима са високим државним функционерима Ирана, на првом месту са председником Роханијем, изражене честитке председнику Александру Вучићу и самој Србији на озбиљним економским реформама, али нарочито због свих мера које је наша држава предузела у борби против ковида-19, како на плану заштите здравља становништва, кроз мере лечења, вакцинацију и почетак производње вакцине, тако и на плану очувања економије.

Шеф српске дипломатије истакао је да је Иран држава која у међународним организацијама и форумима пружа принципијелну, сталну и јасну подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије и подржава жељу наше земље да се мирним и дипломатским средствима тражи решење за питање Косова и Метохије.

„Постојана подршка Ирана нама и те како много значи“, рекао је министар Селаковић на крају званичне посете тој држави, нагласивши да Србија и Иран гаје веома озбиљне политичке односе, које треба пренети и на поље економске сарадње.

Министар је указао да је иранска страна изразила велику спремност за продубљивање и унапређење сарадње, нарочито у области пољопривреде, и објаснио да највише интересовања постоји за набавку семена и садног материјала, а такође и за трансфер технологија и искустава, као и сарадњу научних и истраживачких институција и других установа.

„Изражена је и жеља и позив министру Недимовићу да у што скоријем року учини посету Ирану са делегацијом наших људи из области пољопривредне производње, прехрамбене и прерађивачке индустрије, који би били заинтересовани да буду заступљени својим производима и на великом иранском тржишту. То је тржиште које броји више од 82 милиона становника, а Иран је велики увозник хране, прехрамбених и пољопривредних производа“, нагласио је министар.

Додао је да је било речи и о могућностима пласмана нашег воћа, јабука на првом месту, али и да о томе сам министар пољопривреде Недимовић треба да разговара са својим колегом Хавазијем.

Шеф српске дипломатије поновио је да Иран и Србија имају веома озбиљне политичке односе које треба пренети и на поље економске сарадње и да наше држава и привреда свакако то треба да искористе на најбољи могућ начин.

Првог дана званичне посете Исламској Републици Иран, министар Селаковић састао се са иранским колегом Мохамадом Џавадом Зарифом, са којим је потписао споразум о сарадњи министарстава спољних послова две земље. Такође, Селаковић се састао и са замеником министра за спољну трговину Хамидом Задбумом.