Мали: У току целе године исплаћујемо помоћ за привреду и грађане

Мали: У току целе године исплаћујемо помоћ за привреду и грађане

17/04/2021 Off By BERB

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је ребаланс буџета у највећем делу резултат трећег пакета помоћи привреди и грађанима, који је процењен на 257 милијарди динара.

 

“Прошле године смо имали два пакета помоћи вредна 704 милијарде динара, дакле скоро 6 милијарди евра. Овај трећи пакет је вредан 257 милијарди динара, што је укупно 8 милијарди, а то је 17,2 одсто нашег БДП-а. То је огромна помоћ усмерена и ка привреди и ка грађанима, а с циљем да се ублаже негативне последице изазване пандемијом”, истиче Мали.

Министар наглашава да ће од априла до новембра скоро сваког месеца бити исплаћиван неки облик помоћи намењен или привреди или грађанима, а да је 1,13 милиона запослених који су се пријавили већ добило прву траншу од пола минималца за месец март.

„Три пута по 50 одсто минималне зараде иде за запослене у микро, малим, средњим и великим предузећима и предузетницима. Шест месеци исплаћујемо 600 евра по аутобусу за све аутопревознике, а прва исплата је у априлу. Такође, већ смо завршили конкурс за помоћ хотелима, дакле они добијају 350 евра по кревету, 150 евра по соби и то исплаћујемо у априлу“, каже министар.

Када је реч о помоћи за грађане на Косову и Метохији, министар је рекао да ће сви добити помоћ од 100 евра, укључујући и децу, а да ће незапослени на Косову и Метохији добити 200 евра.

„Била је мала конфузија око тога да ли се они пријављују. Дакле, нема потребе да се пријављују, та помоћ ће бити исплаћена у мају и то ће се радити преко Канцеларије за Косово и Метохију”, рекао је Мали.

У мају се креће и са првих 30 евра за све пунолетне грађане Србије који се пријаве за ту помоћ.

“Од 28. априла биће могуће пријављивање преко портала Управе за трезор за све оне који желе помоћ од 30 плус 30 евра. Првих 30 евра исплаћујемо у мају, као што смо и обећали, других 30 евра уплаћујемо у новембру. Пензионери не треба да се пријављују, као и они који примају социјалну помоћ“, истиче министар.

Додаје да ће незапослени који су у четвртак, 15.априла, били на евиденцији Националне служба за запошљавање, добити додатних 60 евра у јуну месецу, с обзиром на то да је тада Влада усвојила Закључак којим се то питање регулише. Такође, додатну финансијску помоћ, поред исплате три половине минималне зараде, добиће и самостални уметници и то у виду два пуна минималца, што је укупно око 500 евра. Иста помоћ од две пуне минималне зараде очекује и запослене у угоститељству, туризму и туристичке водиче, као и додатних 50 евра за најстарије суграђане у септембру.

„Ово је заиста огроман помоћ. Покрили смо све, и најугроженије секторе, и привреду у целини и грађане. Немамо проблем да обезбедимо ова средства, већ хоћемо да подигнемо ниво оптимизма, да грађани знају да је држава ту за њих. Важно је да напоменем да је Србија имала један од најмањих падова БДП-а у Европи, одржали смо макроекономску стабилност и са овом трећом помоћи не прелазимо учешће 60 одсто јавног дуга у БДП-у, што је најважније. Не играмо се са нашом економијом“, каже Мали.

Додаје да је ребалансом буџета обезбеђено чак 88 милијарди динара више за капиталне инвестиције.

“Ми у овом тренутку имамо четири аутопута која градимо – Прељина-Пожега, Моравски коридор, Сремска Рача – Кузмин и Нови Сад – Рума. До краја године крећемо у изградњу још четири аутопута“, навео је Мали.

Подсећа да је обезбеђен новац и за београдски метро, као и за пољопривреднике у износу од 4,9 милијарди динара, а дупло је већи и буџет за екологију, па се тако креће са пројектима изградње канализације и фабрика за пречишћавање отпадних вода.

“Хоћемо да будемо још бољи, да отварамо нове фабрике  и до краја године имамо раст од 6 одсто”, каже Мали.

На питање шта је највећи изазов у економији ове године, Мали каже да је то глобална економија.

“Србија је успешна у набавци вакцина, за разлику од многих земаља, успешни смо у имунизацији, и овим путем позивам грађане да се вакцинишу, јер је то једини начин да се економија потпуно отвори и да се вратимо нормали. Оно што нас брине је што су неке друге земље, које су наши важни спољно-трговински партнери, спорије у вакцинацији и отварању економије. Управо зато смо ребалансом издвојили средства за пројекте који само од нас зависе. Ауто-путеви, путеви, метро, то су пројекти који гурају наш БДП напред и то је одговорна економска политика”, каже Мали.

Министар се осврнуо и на наградну игру “Узми рачун и победи” и рекао да је веома задовољан резултатима.

“Веома смо задовољни резултатима наградне игре. Грађани могу поново слати коверте са рачунима. Овогодишњи наградни фонд је повећан и у игри за добијање награде је 16 станова и 60 аутомобила”, каже Мали.

Додаје да одлично иде и наплата пореза.

“У првој половини овог месеца наплатили смо пореза за две милијарде динара више, али наградном игром желимо да наставимо да подижемо свест о узимању рачуна и борби против сиве економије. Прошле године смо имали 11,5 милиона коверата, што је 115 милиона рачуна, а вредност пореза од тих рачуна је била 100 милиона евра. Узимање рачуна и наплата пореза је веома важна, јер значи и више новца у буџету, како за пакете помоћи, тако и за вакцине, нове путеве, школе, болнице, вртиће, веће плате и пензије”, закључује Мали.

 

Фото: Танјуг