Srbija prva u Evropi započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

Srbija prva u Evropi započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

15/04/2021 Off By BERB

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa delegacijom ruskih stručnjaka, pod čijim nadzorom je juče i danas izvršeno punjenje prvih kontrolnih serija vakcina Sputnjik V na Institutu Torlak u Beogradu.

Popović, koji je i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, preneo je da je ruska strana ocenila izuzetnom dinamiku kojom Srbija uspostavlja proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.

Juče su punjene kontrolne serije vakcine komponente 1, a danas kontrolne serije komponente 2, objasnio je Popović, najavivši da će do kraja ove nedelje deo uzoraka biti poslat u Institut Gamaleja u Moskvi, gde će se vršiti analiza kvaliteta napunjenih vakcina.

Iz Torlaka će u Institut Gamaleja biti poslato ukupno po 1.180 bočica vakcine komponenti 1 i 2, gde će se vršiti provera kvaliteta vakcina proizvedenih na Torlaku u trajanju od 21 dan, naveo je ministar.

On je istakao da su ruski partneri veoma zadovoljni tehnološkim i kadrovskim kapacitetima Instituta.

Odmah nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, koja podrazumeva transport supstance iz Rusije u posebnim uslovima, punjenje u bočice po najvišim standardima, pakovanje i distribuciju vakcine, kako je rekao, spremni smo da započnemo drgu fazu proizvodnje, a to znači proizvodnju supstance na Institutu Torlak.

Institut ima znanje i stručnjake za taj poduhvat, ali sigurno će biti neophodno da se kapaciteti unaprede i da se kupi dodatna oprema, istakao je Popović.

On je ocenio da je ovo istorijski trenutak za Srbiju koja je postala prva zemlja u Evropi koja započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.

Zahvalni smo predsednicima Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu na bezrezervnoj podršci koju daju uspostavljanju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji, naglasio je Popović.

U ruskoj ekspertskoj delegaciji koja je posetila Beograd nalazili su se predstavnici Ruskog fonda direktnih investicija, Ministarstva industrije i trgovine, kao i predstavnici ruske farmaceutske kompanije Generijum, jednog od najvećih proizvođača vakcine Sputnjik V na teritoriji Ruske Federacije.

 

Izvor/Foto: srbija.gov.rs