Значај инвестиција у дигитализацију и развој мреже у руралним подручјима

Значај инвестиција у дигитализацију и развој мреже у руралним подручјима

15/04/2021 Off By BERB

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић разговарала је данас са директором компаније А1 Телеком Аустрија Групе, Алехандром Платером о значају развоја мреже у Републици Србији и улагањима у информационо комуникационе технологије.

 

 

Министарка Матић посебно је истакла значај Пројекта изградње широкопојасне инфраструктуре у руралним подручјима, који ће утицати на укупан економски раст недовољно развијених делова земље, као и на увођење нових технолошких услуга. У тај пројекат укључени су и оператори путем јавних позива.

Министарка је подсетила да ће реализацијом прве фазе пројекта бити обезбеђен ултрабрзи широкопојасни приступ за око 500 насеља, односно за око 80.000 домаћинстава у руралу, за која није постојао комерцијални интерес оператора за улагање у мрежу.

Она је изразила очекивање да ће радови на мрежи почети након потписивања свих уговора и припреме пројектно-техничке документације, у септембру ове године, са роком завршетка од годину дана, односно до септембра 2022. године.

Матић је такође најавила могућност спровођења аукције за 5Г мрежу крајем текуће године, чији ће циљ бити превасходно изградња мреже која ће допринети развоју индустрија, као и самих руралних подручја.

Алехандро Платер сложио се да су дигитализација и технолошки развој од кључног значаја, посебно развој инфраструктуре у руралним подручјима, укључујући инвестиције у мрежу за које постоји интересовање његове компаније.

Платер је овом приликом честитао Влади Републике Србије на успешном спровођењу имунизације против COVID-19.