Традиционално пријатељство и блискост две државе

Традиционално пријатељство и блискост две државе

15/04/2021 Off By BERB

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић посету Руској Федерацији започео је сусретом са председником Одбора за међународне послове Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Леонидом Слуцким.

 

 

У разговору је истакнуто традиционално пријатељство и партнерство две државе и народа, као и обострана спремност за продубљивање сарадње у свим областима.

Министар Селаковић је саговорника информисао о политичкој и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији. Посебно је захвалио на чврстој и доследној подршци Руске Федерације територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на помоћи коју Русија пружа у Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама нашој позицији по питању Косова и Метохије.

Слуцки je шефу српске дипломатије пренео да, по питању КиМ, све странке у руској Думи имају јединствен став – против независности тзв. Косова.

Такође, констатовао је и да су односи Србије и Русије веома добри.

Министар Селаковић је изразио задовољство постојећим интензитетом и континуитетом сусрета на високом и највишем нивоу и рекао да очекује наставак овог позитивног тренда.

Селаковић је подвукао значај стратешког партнерства Србије и Русије, као и чињеницу да је Русија један од најзначајнијих економских и енергетских партнера Србије.

Разговарајући о парламентарној сарадњи две земље, шеф српске дипломатије констатовао је да је она веома успешна уз висок интензитет међусобних сусрета, што показује и број одржаних седница Комисије за сарадњу Народне скупштине Србије и Државне думе у последњих неколико година, али и бројни контакти са представницима Савета Федерације.