Мали: Издвајамо више новца за грађане, привреду и капиталне инвестиције

Мали: Издвајамо више новца за грађане, привреду и капиталне инвестиције

15/04/2021 Off By BERB

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће се пред Владом Републике Србије данас наћи неколико важних одлука о помоћи грађанима и привреди, у оквиру трећег пакета мера подршке, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2021. годину.

 

Он је нагласио да је ребаланс буџета предвиђен из два разлога – ублажавања последица изазваних пандемијом вируса корона, као и због повећаног броја капиталних инвестиција и наставка изградње здравствене инфраструктуре.

„Ми ћемо издвојити додатних 88 милијарди динара за нове инвестиције и за наставак великих капиталних пројеката, са којима смо већ кренули. Као што је председник Александар Вучић већ рекао, ми у овом тренутку градимо четири ауто-пута, а у ребалансу буџета имамо додатни новац и за почетак изградње ауто-пута Ниш-Плочник-Мердаре, као и за почетак изградње Дунавске магистрале, од Пожаревца према Голупцу“, објаснио је Мали гостујући на РТС-у.

Прецизирао је да су предвиђена издвајања и за Фрушкогорски коридор, а већ су кренули радови и новац је обезбеђен за ауто-пут од Сурчина ка Новом Београду.

„Очекује нас и изградња ауто-пута Београд-Зрењанин. Средства су предвиђена у буџету и за изградњу обилазнице око Новог Сада, око Горњег Милановца, за почетак изградње метроа у Београду. Све је то новац који је додатно издвојен за те  велике капиталне инвестиције“, навео је Мали и додао да је предвиђен додатни новац за пољопривреду, као и да је буџет за екологију повећан за четири милијарде динара.

Министар финансија је напоменуо да је циљ да Србија ове године достигне раст од шест одсто, те да оптимизам по том питању, поред помоћи привреди и грађанима, дају инвестиције и улагање у здравство.

„У наредних десетак дана креће изградња нове ковид болнице у Новом Саду, за шта смо издвојили новац. Такође, крећемо и са изградњом фабрике вакцина, за шта су такође предвиђена средства. Планиран је и завршетак радова на реконструкцији и изградњи КЦ у Београду, ту је и реконструкција КЦ Војводина у Новом Саду, као и других општих болница. Имамо додатни новац и за набавку опреме, вакцина, лекова и свега што је неопходно да се на прави начин изборимо са пандемијом корона вируса“, рекао је он.

Министар је навео да је део новца предвиђен ребалансом из бољег резултата у првом кварталу, пошто је резултат бољи за око 500 милиона евра него што је планирано.

„Предвиђено је и мање задуживање. Ићи ћемо и на домаће и на међународно финансијско тржиште. То је у складу, не само са политиком коју воде готово све светске економије, већ и са политиком коју смо дефинисали прошле године. Постало је јасно да највећи терет ове кризе коју је изазвала пандемија, хоће и жели да преузме држава. Дакле, ту смо да помогнемо приватницима – предузетницима, микро, малим, средњим предузећима, и великим предузећима. Ту смо да помогнемо запосленима, свим нашим грађанима и кроз исплату 100 евра прошле, и 60 и више евра ове године“, рекао је Мали.

Објаснио је да се земље данас не упоређују само по јачини економије, већ и по јачини здравственог система, те је позвао грађане да наставе да се вакцинишу у што већем броју, јер је то једини начин да се што пре изађе из пандемије и да се економија што пре у потпуности отвори.

„За вакцине је издвојен огроман новац, а оно што је важно за грађане Србије – здравље нема цену! Апсолутни је приоритет да се издвоји новац и за медицинске раднике, и за опрему и за инфраструктуру, набавку вакцина. Дакле, имамо новца, набављамо вакцине, као што видите, много боље него већина земаља на свету. Плаћамо унапред, плаћамо на време, што  је најодговорнија могућа економска политика“, рекао је он.

Мали је објаснио динамику исплате предвиђене помоћи у оквиру трећег пакета мера подршке грађанима и привреди.

„Прва је помоћ за незапослене, за које је предвиђено по 60 евра. Та помоћ државе се односи на све који су регистровани у Националној служби за запошљавање, на данашњи дан. Помоћ ће бити исплаћена у јуну. Такође, Влада одлучује и да се помогне нашим суграђанима који живе на територији Косова и Метохије – 100 евра за децу и све пунолетне, односно 200 евра за оне који су незапослени, и то је помоћ која ће бити исплаћена у мају месецу“, рекао је Синиша Мали.

Министар је прецизирао да Влада Србије одлучује о још једном виду помоћи, од две пуне минималне за запослене у туризму, угоститељству, за туристичке водиче.

„То је важно јер су неки од њих говорили да за њих није предвиђена помоћ. Добиће две пуне минималне зараде, што је укупно 500 евра за сваког од њих. Влада одлучује и о додатној помоћи за самосталне уметнике, који ће такође добити две пуне минималне зараде“, навео је он.

Истакао је да држава на прави начин показује своју снагу и помаже свакоме коме је помоћ потребна, издвајајући огроман новац да максимално ублажи негативне последице вируса корона.

„Сваког месеца исплаћујемо неку врсту помоћи. Првих 50 одсто минималне зараде, за милион и 140 хиљада запослених, већ је исплаћено. Друге две исплате ће бити у мају и у јуну. Завршен је конкурс за помоћ превозницима, којима ћемо у следећих шест месеци плаћати 600 евра по аутобусу. У мају месецу помоћићемо и Србе са КиМ. За њих није предвиђено да се пријављују, јер је све њих Канцеларија за КиМ већ евидентирала“, објаснио је министар.

Министар је прецизирао и да грађани који се пријаве за помоћ, уплату првих 30 евра могу очекивати у мају, а других 30 евра у новембру ове године. Додатних 50 евра пензионери ће добити у септембру, док ће 60 евра за незапослене бити уплаћено на њихове рачуне у јуну.

„Пријава за помоћ почиње 28. априла и трајаће до 15. маја. Телефонска пријава, односно путем кол-центра почиње 5. маја. Пријава је организована на исти начин као и прошле године, када се пријавило четири милиона 350 хиљада грађана, што је уз оне који се нису пријављивали, односно – пензионере и примаоце социјалне помоћи, укупно око 6,2 милиона људи који су добили помоћ државе“, рекао је Мали.

Министар је прецизирао да је трећи пакет подршке који је у току вредан 257 милијарди динара.

„То је негде око 4,3 одсто нашег БДП-а. Прошле године имали смо два пакета помоћи укупне вредности 704 милијарде динара. Сада смо са ова три пакета помоћи негде на 17,2 одсто нашег БДП-а“, рекао је он и додао да нема много земаља на свету које су на такав начин подржале своју економију.

Подсетио је да је Србија прошле године остварила одличан резултат, јер је међу земљама са најмањим падом БДП-а у Европи.

„Прва два пакета помоћи су дала резултат, а сада хоћемо да са овим трећим пакетом сачувамо нашу економију, сачувамо радна места, и обезбедимо добру стартну позицију за први дан када се коначно буде завршила ова пандемија вируса корона“, навео је он.

Говорећи о наградној игри “Узми рачун и победи”, Мали је рекао да ће прво коло почети 15. маја, а да ће наградни фонд бити већи него прошле године и да ће се додељивати 16 станова и 60 аутомобила “фиат 500Л”.

“Позивам све грађане Србије да учествују у тој наградној игри. Важиће сви фискални рачуни од 1. априла ове године. Свако ко од данас пошаље коверту, она улази у велики базен из којег ће се извлачити добитници“, објаснио је он.

 

Фото: srbija.gov.rs