Novi projekat EU za podizanje standarda građana Srbije

Novi projekat EU za podizanje standarda građana Srbije

14/04/2021 Off By BERB

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je novi program Evropske unije za lokalni razvoj “EU PRO plus” još jedan u nizu programa EU koji za cilj ima bolji životni standard građana Srbije.

Joksimović je, učestvujući na onlajn skupu na kojem je predstavljen “EU PRO plus”, istakla da su dosadašnji projekti pokazali da udruženim snagama mogu da se sprovedu programi okrenuti ka boljem životnom standardu građana u svakom delu naše zemlje.

Ona je navela da je to jedna od važnih tema samog pristupnog procesa u okviru Poglavlja 22, koje se tiče regionalne politike i pripreme za korišćenje strukturnih instrumenata EU.

Program “EU PRO plus”, kako je objasnila, usmeren je na ekonomski rast, poboljšanje upravljanja teritorijalnim razvojem i unapređenje socijalne infrastrukture i društvene kohezije u 99 lokalnih samouprava u dva regiona – Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije.

Prema njenim rečima, to je četvrti u nizu programa koji su fokusirani na održivi razvoj gradova i opština južne Srbije, a korisnici su lokalne samouprave, regionalne razvojne agencije, privatni sektor i civilno društvo, kao i svi građani tog regiona.

Joksimović je precizirala da je budžet od 30 miliona evra obezbedila EU preko IPA za 2020. godinu, program vodi Ministarstvo za evropske integracije, uz podršku drugih ministarstava Vlade Srbije, a sprovodi ga UNOPS.

Ona je pozvala sve lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i preduzetnike da prate pozive za ovaj trogodišnji program, da se jave i da pripreme dobre i konkurentne projekte kako bi povukli što više raspoloživih sredstava.

Srbija je do sada pokazala da ume odgovorno, transparentno i namenski da koristi fondove iz EU, podsetila je ministarka i naglasila da je potrebno jačanje kapaciteta, posebno na lokalu, gde implementacija započinje.

U skladu sa tim, Joksimović je ocenila da će se na tome posebno raditi kroz program “EU PRO plus”, ali i osnaživati mali biznis, preduzetnici, posebno ranjive kategorije, da na najbolji način iskoriste sva dostupna sredstva i da sebi u ovim vremenima stvore održivu i sadašnjost i budućnost.

Direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji Mikela Telatin istakla je da pomenuti program odražava viziju UNOPS-a, odnosno viziju održivog razvoja.

U sprovođenju programa oslanjaćemo se na ekspertizu koju je UNOPS stekao tokom poslednjih decenija u sprovođenju projekata lokalnog razvoja u Srbiji u pružanju podrške biznisima, njihovoj konkurentnosti i održivosti, izgradnji lokalne infrastrukture i jačanju društvene kohezije, navela je ona.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici podsetio je na to da su tokom protekle decenije sprovedena tri uspešna programa koja su direktno podržala razvoj i konkurentnost gradova i opština na jugu Srbije.

Jedna takva zajednička inicijativa, kojom je u početku bilo obuhvaćeno 25 opština na jugu Srbije, prerasla je u inicijativu koja se sada sprovodi u 99 gradova i opština, objasnio je Fabrici.

On je dodao da će se kroz program “EU PRO plus”, kao i kroz ranije sprovedene programe, ulagati u infrastrukturu i doprinositi unapređenju opšteg ambijenta za poslovanje.

EU i Vlada Srbije nastavljaju da podržavaju lokalni razvoj preko “EU PRO plus” i brojnih drugih programa koji doprinose održivom razvoju i rastu standarda građana Srbije, zaključio je Fabrici.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: mei.gov.rs