Unapređenje saradnje sa Visokim komesarijatom UN za izbeglice

Unapređenje saradnje sa Visokim komesarijatom UN za izbeglice

13/04/2021 Off By BERB

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović razgovarala je danas sa predstavnicom Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Frančeskom Boneli o saradnji dveju institucija.

Obradović je ukazala na to da je u prethodnom periodu ostvarena značajna saradnja na rešavanju pitanja takozvanih pravno nevidljivih lica i omogućavanju ostvarivanja prava na upis u matičnu knjigu rođenih.

To je prepoznato kao primer dobre prakse i u zemljama regiona, naglasila je ona, uz ocenu da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je posvećeno pružanju pomoći pripadnicima romske zajednice i drugim marginalizovanim kategorijama stanovništva u procesu prijave za vakcinaciju protiv COVID-19, ali neophodno je intenzivirati saradnju sa romskim koordinatorima i medijatorima na terenu.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva Stevan Gligorin, bilo je reči i o mogućim oblicima saradnje na obezbeđivanju pomoći i podrške tražiocima azila kako bi im se omogućilo uključivanje u društvo.

 

Izvor/Foto: Vlada Srbije