Transbalkanski koridor projekat od regionalnog značaja

Transbalkanski koridor projekat od regionalnog značaja

13/04/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i direktorka EMS-a Jelena Matejić potpisale su danas Sporazum o ustupanju finansijske pomoći i odgovornosti između Ministarstva rudarstva i energetike i “Elektromreže Srbije” a.d.

Potpisivanje ovog dokumenta predstavlja jedan od koraka u realizaciji projekta treće sekcije Transbalkanskog koridora, od Obrenovca do Bajine Bašte.

Ukupna dužina dalekovoda na ovoj sekciji je 109 kilometara, a vrednost investicije 58,95 miliona evra, od čega 12,8 miliona evra čine bespovratna sredstva EU, koja ovim sporazumom Ministarstvo ustupa EMS-u.

Mihajlović je tim povodom istakla da je izgradnja Transbalkanskog koridora strateški važna investicija ne samo za Srbiju, već predstavlja projekat od regionalnog i evropskog značaja.

Ona je navela da će ulaganje u prenosnu elektroenergetsku mrežu kroz projekat Transbalkanskog koridora poboljšati ne samo sigurnost i kvalitet napajanja u zapadnoj i centralnoj Srbiji, već je važno i za povezivanje regiona u oblasti energetike.

Vizija Srbije, kako je naglasila, jeste da bude nezaobilazan energetski koridor, što će izgradnjom Transbalkanskog koridora i postati.

Matejić je istakla da potpisivanje Sporazuma predstavlja korak u ostvarenju zacrtanog cilja – postizanju potpune energetske bezbednosti Srbije.

Kao i u svim dosadašnjim poslovima, tako i u ovom, EMS postupa profesionalno i odgovorno. Uvereni smo u to da ćemo zajedničkim zalaganjem i naporima, u zadatim rokovima, na dobrobit građana, završiti ovaj značajan projekat, zaključila je ona.

 

Izvor/Foto: Vlada Srbije