IVAN TASOVAC ČESTITA MEDIJSKIM POSLENICIMA 3. MAJ

IVAN TASOVAC ČESTITA MEDIJSKIM POSLENICIMA 3. MAJ

02/05/2015 Off By
tasovac-dru
MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA I VLADA SRBIJE ČVRSTVO PODRŽAVAJU PRINCIPE I STANDARDE SLOBODE MEDIJA I IZRAŽAVANJA, KOJE SU GENERALNA SKUPŠTINA UJEDINJENIH NACIJA, EVROPSKA UNIJA, SAVET EVROPE I OEBS STRATEŠKIM DOKUMENTIMA I KONVENCIJAMA UVRSTILI MEĐU SVOJE PRIRORITETE. SRBIJA OVOGODIŠNJI SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA DOČEKUJE SA NOVIM MEDIJSKIM ZAKONODAVNIM OKVIROM, ČIJA SE PRIMENA MOŽE USPEŠNO SPROVESTI ISKLJUČIVO U SINERGIJI SA PROAKTIVNIM STAVOM VLASNIKA MEDIJA, UREDNIKA I NOVINARA

 

 

Press služba Ministarstva

 

MINISTARSTVO kulture i informisanja bezrezervno podržava slobodu medija i snažno se protivi svim oblicima pretnji, pritisaka i ugrožavanja bezbednosti novinara, ali i medijskim kampanjama diskreditacije i ugrožavanja ljudskih prava, koja su ključna za opstanak i razvoj demokratije.
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac čestita medijskim poslenicima 3. maj, Svetski dan slobode medija, i ističe da je „odlika svakog, pa i najrazvijenijeg demokratskog društva, da se uvek, iznova i bez prestanka bori za slobodu medija, ali i za visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristrasnog novinarstva”.
“Suština borbe za slobodu medija nije samo strukovna ili zakonska, jer slobodni i kvalitetni mediji pospešuju društveni dijalog, prihvatanje različitosti i uvažavanje tuđeg mišljenja”. Zato je borba za slobodne i kvalitetne medije istovremeno i borba za otvorenije, tolerantnije i uspešnije društvo”, izjavio je Tasovac.
Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Srbije čvrstvo podržavaju principe i standarde slobode medija i izražavanja, koje su Generalna skupština Ujedinjenih nacija, Evropska unija, Savet Evrope i OEBS strateškim dokumentima i konvencijama uvrstili među svoje priroritete.
Srbija ovogodišnji Svetski dan slobode medija dočekuje sa novim medijskim zakonodavnim okvirom, čija se primena može uspešno sprovesti isključivo u sinergiji sa proaktivnim stavom vlasnika medija, urednika i novinara.
Ministarstvo kulture i informisanja ističe da je u novim okolnostima odgovornost struke za poštovanje javnog interesa u medijima znatno uvećana, s obzirom na to da se država uskoro povlači iz vlasničke strukture svih medija čiji je osnivač.
Uporedo sa obavezama koje u tom procesu ima država, uspešno sprovođenje medijskih zakona nemoguće je bez doprinosa medija i novinara, od kojih se očekuje da se striktno pridržavaju profesionalnih i etičkih kodeksa i razvijaju samoregulatorne mehanizme.
Ministarstvo kulture i informisanja insistira i da se istraže svi nerasvetljeni slučajevi pretnji, napada i ubistva novinara u Srbiji i njihovi počinioci privedu pravdi.
Istovremeno, Ministarstvo kulture i informisanja se pridružuje izrazima saučešća međunarodnih institucija, organizacija, medijskih udruženja i ascocijacija, zbog gubitka života velikog broja novinara širom sveta u proteklih godinu dana.
Ukoliko država, vlasnici medija, urednici i novinari, svesni prvorazrednog značaja slobode medija, budu dosledno i odgovorno istrajali na svojim pravima i obavezama, Ministarstvo kulture i informisanja je uvereno da će u Srbiji naredni Svetski dan slobode medija biti dočekan sa znatno boljom atmosferom i rezultatima.<


POLITIKA

 

terorizamKONFERENCIJA O STRANIM TERORISTIČKIM BORCIMA, SPREČAVANJU RADIKALIZMA I BORBI PROTIV TERORIZMA U REGIONU BALKANA

STEFANOVIĆ JE PODSETIO DA JE U SRBIJI PODNETO OSAM KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV OSOBA KOJI SU U VEZI SA

 

605523_aleksandar-vucic-frank-valter-stajnmajer-02foto-tanjug_fRAZGOVARALI VUČIĆ I ŠTAJNMAJER

SRBIJA RAZGOVARA SA ALBANCIMA KAKO NAŠI ODNOSI NE BI BILI PRETNJA ILI SMETNJA BILO KOME NA BALKANU, REKAO

 

 

FORUM “ŽENE U POLITICI”: RUŠENJE STEREOTIPA O ŽENAMA ženskoVODI DRUŠTVO NAPRED

  ZORANA MIHAJLOVIĆ, KOJA JE PREDSEDNICA VLADINOG KOORDINACIONOG TELA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST, REKLA JE DA ŽENE MORAJU DA

 

 

IGOR CRNADAK, IVICA DACICIVICA DAČIĆ RAZGOVARAO SA KOLEGOM IZ BIH IGOROM CRNADAKOM

DAČIĆ JE REKAO DA JE EKONOMSKA SARADNJA SRBIJE I BIH DOBRA I NAJAVIO DA ĆE 21. APRILA PREMIJERI