Zakonima i kontrolom do zdravije životne sredine

Zakonima i kontrolom do zdravije životne sredine

11/04/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da je zaštita životne sredine nadpolitičko pitanje i da je država otvorena za sve predloge, bez obzira od koga dolaze.

 

Mihajlović je, gosujući na Televiziji Prva, istakla da je životna sredina javno dobro i da je važna za sve, bez obzira na to da li je neko u Vladi ili civilnom društvu, da li podržava ili ne Vladu u svemu, kao i da je svaki predlog koji može da unapredi životnu sredinu dobrodošao.

Ona je napomenula da su veliki koraci napravljeni u prethodnih pet meseci, otkad je Vlada formirana, da se unapredi stanje životne sredine, ali da nije moguće sve uradi odjednom.

Usvojen je Zakon o klimatskim promenama kao bazični zakon u ovoj oblasti, ove godine očekujemo da bude urađen nacionalni plan za klimu i energetiku, a radiće se i nova strategija razvoja energetike. Sve su to fundamentalne odluke koje donosimo u ovoj godini, kojima menjamo naš energetski sektor i energetsku infrastrukturu, kako bismo imali zdraviju životnu sredinu, poručila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, više nijedna odluka u energetici ne može da se donosi ako se istovremeno ne vodi računa i o zaštiti životne sredine.

Potpredsednica Vlade je istakla da će novi zakon o OIE u potpunosti zabraniti izgradnju MHE u zaštićenim područjima.

Nažalost, prethodnih šest godina nije se vodilo računa o tome kako se grade MHE i ljudi iz određenih lokalnih samouprava su u pravu kad ukazuju na to. Prethodni ministar životne sredine je mnogo više govorio o tome da će zabraniti njihovu izgradnju, ali nijedan konkretan korak nije napravljen, rekla Mihajlović.

Ona je dodala da će novi investicioni plan koji je vredan više od 10 milijardi evra, težište staviti na izgradnju srednjih i velikih hidroelektrana, elektrana koje koriste energiju sunca i vetra, a da će u naredne dve do tri decenije termoelektrane postepeno prestajati sa radom.

Govoreći o projektu “Jadar”, Mihajlović je rekla da nijedan korak neće biti napravljen u daljoj realizaciji projekta dok ne budu završene sve studije i provereno da li je sve u skladu sa najvišim evropskim i domaćim standardima i propisima kad je reč o zaštiti životne sredine.

Država u svakoj oblasti i kroz donošenje propisa i kroz inspekcijski nadzor svakodnevno radi na tome da životna sredina bude zdravija, rekla je potpredsednica Vlade i dodala da zakoni postoje i moraju da se sprovode do kraja kako bismo imali zdravu životnu sredinu.

U slučaju zagađenja reke Pek, tri ministarstva su poslala svoje inspektore. Dat je nalog kompaniji Ziđin za mere koje oni treba da preduzmu, jer je utvrđeno da su oni jedan od zagađivača, ali je dat nalog da se utvrdi koji su još uzroci zagađenja, koji mogu biti u vezi i sa kanalizacijom i sa starim bušotinama, poručila je Mihajlović.

Ona je dodala da je rudarska inspekcija zabranila radove na više rudarskih objekata u Boru, nakon kontrolnih pregleda u kojim je proveravano da li su ispoštovani raniji nalozi inspekcije.

Takođe, potpredsednica Vlade je najavila da će država kroz novu upravu za eneregetsku efikasnost, koja će biti formirana u junu, pomoći i građanima koji koriste individualna ložišta da pređu na energente koji ne narušavaju zdravlje i životnu sredinu.

Posle saobraćaja i velikih energetskih postrojenja, kao što su termoelektrane, kako je istakla, treći najveći zagađivač su individualna ložišta, kojih u Srbiji ima oko 1,2 miliona, a u kojima se za sagorevanje koriste i ugalj i mazut, a neretko i guma i plastika.

U novim zakonima iz oblasti energetike, biće zabranjeno da se guma i plastika koriste za sagorevanje, ali će i onima koji koriste ugalj i mazut biti dat rok do kraja godine da pređu na čistije i zdravije izvore energije, bilo da je u pitanju pelet, gas ili električna energija, poručila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, država je svesna činjenice da mnogi to ne mogu da urade sami i zbog toga će, kao i kad je u pitanju zamena stolarije, i to podržati kroz upravu za energetsku efikanost, ali i kroz fondove kojima upravlja Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ona je rekla da će nakon formiranja nove uprave, lokalne samouprave uraditi pravilnike, a građani će se prijavljivati putem javnih poziva za subvencije do 50 odsto za povećanje energetske efikasnosti, zamenom vrata i prozora, kao i za rešavanje pitanja individualnih ložišta.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug