Preminuo princ Filip

Preminuo princ Filip

09/04/2021 Off By BERB

Izvor: Tanjug/Foto: Twitter/ printscreen

 

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete, preminuo je u 99. godini, saopštila je danas Bakingemska palata.

 

The Union flag hangs at half staff over Buckingham Palace in London, Friday, April 9, 2021. Buckingham Palace officials say Prince Philip, the husband of Queen Elizabeth II, has died. He was 99. Philip spent a month in hospital earlier this year before being released on March 16 to return to Windsor Castle. (AP Photo/Matt Dunham)

“Sa dubokom žalošću kraljica je objavila smrt njenog voljenog supruga, princa Filipa, vojvode od Edinburga”, navodi se u saopštenju kraljice.

Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge bio je jedna od najuticajnijih figura u kraljevskoj porodici tokom više od 70 godina, navodi Rojters i podseća na kraljičinu izjavu da je u Filipu uvek imala snagu i utočiste.

Vojvoda od Edinburga je bio uz Elizabetu Drugu tokom njene 69-godišnje vladavine, najduže u britanskoj istoriji, tokom koje je bio poznat po čvrstom, zdravom životnom stavu, ocenio je Rojters.

Vlada Velike Britanije je danas zamolila građane da se ne okupljaju ispred kraljevskih rezidencija kako bi ostavili cveće ispred objekata nakon smrti princa Filipa.

“Iako je ovo vrlo teško vreme za većinu ljudi, molimo narod da se ne okuplja ispred kraljevskih rezidencija i da nastave da prate zdravstvene preporuke o merama protiv pandemije kovida, kojima se izbegava okupljanje ljudi u velikim grupama i smanjuju putovanja”, saopšteno je iz kabineta vlade, javlja Rojters.