Вулин: Само оно што ватрогасац научи, може и да примени

Вулин: Само оно што ватрогасац научи, може и да примени

09/04/2021 Off By BERB

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас у Панчеву да и поред тога што су интервенције са опасним материјама ретке, ватрогасци-спасиоци морају бити обучени и спремни да, уколико до њих дође, одговоре правовремено и спрече катастрофу по животну средину и људске животе.

 

 

„Само оно што ватрогасац научи, може и да примени. Министарство унутрашњих послова наставиће да набавља најквалитетнију опрему и ту не сме бити никаквог компромиса, јер све што може да заштити живот човека и помогне да се из интервенције врати неповређен и жив, није скупо“, истакао је министар Вулин.

 

Министар Вулин, који је присуствовао вежби коју су извели полазници 20. класе Курса за радне интервенције са опасним материјама, истакао је да ови људи обављају тежак, опасан посао и да зато морају бити максимално заштићени најбољом опремом, додавши да ће лично инсистирати на још чешћим обукама ватрогасаца.

 

Према његовим речима, ватрогасци-спасиоци морају се константно усавршавати и обучавати за овакве догађаје како би, када се десе, правовремено реаговали и успели да спрече катастрофу, али и заштитили себе.

 

Полазници 20. класе Курса за радне интервенције са опасним материјама приказали су знања и вештине стечене током обуке у симулираној вежби неконтролисаног цурења опасних материја у кругу фабрике.

 

 

Уз употребу специјалне опреме, ватрогасци-спасиоци санирали су штету насталу након судара цистерне у којој се налазила опасна материја са путничким возилом и приказали вештине у скупљању опасних материја, као и деконтаминације и распремања опреме.