Свечана академија поводом Међународног дана Рома

Свечана академија поводом Међународног дана Рома

09/04/2021 Off By BERB

Пише: Ранка Чичак/Фото: Народно позориште у Београду

 

Поводом међународног дана Рома и 50. година од одржавања Првог светског конгреса Рома, синоћ je на Сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду одржана Свечана академија под називом „Роми који су учинили свет бољим местом“. 

 

Догађају су присуствовали  Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије, госпођа Маја Гојковић, потпредседница Владе и  министарка културе и информисања,  госпођа Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, госпођа Бранкица Јанковић, повереница за заштиту и равноправност у Републици Србији,  господин Орхан Усеин шеф канцеларија за Интеграција Рома Савета за регионалну сарадњу, госпођа Пава Чабриловски, председница извршног одбора националног савета Рома, госпођа Ивана Вујић Коминац управница Народног позоришта у Београду, сви ови гости су поздравили ову свечаност, честитали Ромима међународни празник и говорили о значају сарадње ромске мањине са државом Србијом, дали подршку у борби за равноправност .

Свечаности су присуствовали његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава, Ентони Ф. Годфри, кнегиња Јелисавета Карађорђевић,  београдски надбискуп Станислав Хочевар, муфтија београдски Мустафа ефенди Јусуфспахић, господин Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја  и инфраструктуре и други.

У уметничком програму су наступили: госпођа Наташа Тасић Кнежевић, солисткиња опере Српског народног позоришта, господин Гаврило Рабреновић, оперски уметник Народног позоришта у Београду, господин Бранко Тадић и Етно група, господин Саша Кнежевић, пијаниста и оперска дива Јадранка Јовановић.

Први светски конгрес Рома, одржан је у Лондону 1971. године и посебно је важан јер је то било први пут да су се радне групе бавиле одређеним ромским питањима, као што су језик, култура, образовање, социјални статус, али и ратни злочини почињени над Ромима. Такође, по први пут, Роми су добили своја обележја – заставу и химну.

Са популацијом од око 12 милиона, Роми су највећа национална мањина у Европи. Иако још увек често на маргини друштва, суочени са свакодневном дискриминацијом, стереотипима и борбом за основна људска права, Роми су кроз историју под тешким условима давали свој допринос светској политици, култури и уметности, те овом свечаном академијом славимо све Роме који су овај свет учинили бољим местом.