Opstanak srpskog naroda na Kosmetu zajednički cilj države i crkve

Opstanak srpskog naroda na Kosmetu zajednički cilj države i crkve

08/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković razgovarao je danas sa srpskim patrijarhom Porfirijem o ključnim pitanjima važnim za ostanak i opstanak našeg naroda na Kosmetu, kao i zaštiti i obnovi hramova Srpske pravoslavne crkve (SPC) u našoj južnoj pokrajini.

 

Petković je upoznao patrijarha sa trenutnom bezbednosnom situacijom i položajem srpskog naroda na Kosmetu, koji je gotovo svakodnevno izložen brojnim izazovima i poteškoćama, posebno u vreme kada se nadvila pretnja da dijalog i razgovor zamene ucene i pretnje.

On je posebno naglasio da je u poslednje vreme napadima i skrnavljenju bio izložen veliki broj srpskih crkava u pokrajini.

Napadi na naše svetinje imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, zatiranje naše prošlosti i duhovnosti, kako bi se uništio svaki trag istorijskog kontinuiteta srpskog naroda i države na Kosmetu, naglasio je Petković.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je saradnji na zaštiti i obnovi pravoslavnih manastira i crkava na prostoru Kosmeta, sa posebnim osvrtom na projekat obnove teško oštećene crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i očuvanja i obnove Pećke patrijaršije.

Sagovornici su zaključili da je od neprocenjivog značaja da crkva i država zajedničkim naporima i staranjem delaju za boljitak našeg naroda u pokrajini.

Petković je upoznao patrijarha i sa tim kako je organizovana imunizacija srpskog stanovništva sa Kosmeta i naporima koje Kancelarija čini da svima olakša proces vakcinacije, koji je važan put ka zajedničkoj pobedi nad pandemijom.