Сутра почиње пробни завршни испит за осмаке

Сутра почиње пробни завршни испит за осмаке

08/04/2021 Off By BERB

Пробни завршни испит за ученике осмог разреда  за школску 2020/2021.годину у основним школама на територији Републике Србије реализоваће се сутра и у суботу, 9. и 10. априла 2021. године.

 

Ученици осмог разреда, сутра, у петак, 9. априла 2021. године са почетком у 13 часова, полагаће тест из математике, а у суботу 10. априла 2021. године тест  из српског, односно матерњег језика са почетком у  9 часова, док ће комбиновани тест имати истог дана са почетком у  11. 30 часова.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић  каже да је све спремно за полагање пробног завршног испита.

„Пробни завршни испит треба да омогући ученицима да се упознају са процедурама испита и начином полагања. Ученици треба да раде задатке без тензије и без треме. Пробни завршни испит је провера тренутног знања, који треба да покаже колико су спремни и шта је још потребно да евентуално науче како би употпунили своје знање за завршни испит“, рекао је Ружић.

На пробном завршном испиту ученици и запослени пролазе кроз утврђене процедуре испита – време доласка, потребан прибор, поступање и правила пре, у време и након завршеног испита, организацију простора и рада, улоге одељенског старешине, дежурних наставника, супервизора и друго.

Пробни завршни испит одржаће се у школи, у групама не већим од 15 ученика, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Овај тест се не оцењује. Решавање тестова траје 120 минута.

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања припремио је испитна питања која су достављена школама преко надлежних школских управа. Директор Завода, Бранислав Ранђеловић рекао је да су задаци у тестовима припремљени у потпуности и у складу са важећим предметним стандардима у нашем образовном систему, као и у складу са програмима и садржајима предмета који се тестирају.

Министар Ружић у суботу, 10. априла 2021.године, посетиће Основну школу „Јосиф Панчић“ на Бановом брду и разговарати са ученицима који полажу пробни завршни испит.