Zaštita životne sredine prioritet u realizaciji projekta „Jadar“

Zaštita životne sredine prioritet u realizaciji projekta „Jadar“

08/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović održala je danas drugu sednicu Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“, na kojoj je bilo reči o trenutnom statusu projekta, zahtevu kompanije „Rio Tinto“ za eksploataciono pravo, kao i o aktivnostima u vezi sa zaštitom životne sredine.

Mihajlović je istakla da se u svemu na ovom projektu moraju poštovati zakonske procedure i voditi računa o životnoj sredini, dodavši da je, na predlog ministarstava rudarstva i energetike i zaštite životne sredine, doneta odluka da se, pre izmene Prostornog plana područja posebne namene, mora raditi strateška procena uticaja na životnu sredinu.

Takođe, Ministarstvo je insistiralo na tome da se kao uslov za to da se odobri eksploataciono polje moraju prethodno utvrditi i obim i sadržaj studije uticaja na životnu sredinu, poručila je ona.

Predstavnik kompanije „Rio Tinto“ Nikola Šunjić upoznao je članove Radne grupe sa trenutnim statusom projekta, rekavši da on, pored podzemnog rudnika, obuhvata i postrojenje za preradu i lokaciju za deponovanje industrijskog otpada.

Prema njegovim rečima, u fazi studije izvodljivosti ključne aktivnosti vezane su za kupovinu zemljišta, kao i za izradu tehničke dokumentacije za dobijanje dozvola za realizaciju projekta i izgradnju infrastrukture.

Kada je reč o izmeni Prostornog plana područja posebne namene, saglasni smo sa vama da se najpre uradi strateška procena uticaja na životnu sredinu. Kompanija priprema dokumentaciju za dobijanje eksploatacionog polja, u skladu sa zakonskim procedurama, naveo je Šunjić.

Sednici Radne grupe prisustvovali su predstavnici kabineta predsednika Republike i predsednice Vlade, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva finansija, Ministarstva privrede i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Takođe, bili su prisutni i predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, Razvojne agencije Srbije, JP „Putevi Srbije“, EMS-a, JP „Srbijagas“, „Elektrodistribucije Srbije“, JP „Srbijavode“, Republičke direkcije za vode, ambasada Australije i SAD, gradonačelnik Loznice i načelnik Mačvanskog okruga, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike.