Uskoro sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji sa UK

Uskoro sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji sa UK

07/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić i ministar za izvoz Ujedinjenog Kraljevstva Grejam Stjuart razgovarali su danas o sporazumu o partnerstvu, trgovini i saradnji, kojim se definišu budući bilateralni trgovinski odnosi.

Naime, od 1. januara 2021. godine Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Republike Srbije ne predstavlja više pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministri su se saglasili o tome da sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji treba da u najširem opsegu obezbedi kontinuitet saradnje između dve zemlje, kako u političkom, tako i u ekonomskom delu.

Matić je prenela zahvalnost Stjuartu na zalaganjima da se pregovori u vezi sa usaglašavanjem teksta pomenutog sporazuma uspešno sprovedu, podsetivši na značaj očuvanja prethodno uspostavljenog nivoa saradnje u svim oblastima.

Prema njenim rečima, robna razmena je u proteklih deset godina duplirana i od 2017. godine premašuje iznos od pola milijarde evra.

Imajući u vidu dobre bilateralne odnose i posebno trgovinsku saradnju koja je na visokom nivou sa potencijalom daljeg razvoja, potpisivanje sporazuma je prioritetno za jačanje ukupne saradnje naše dve zemlje, kao i za nastavak i rast poslovnih aktivnosti izvoznika i uvoznika bez novonastalih opterećenja, naglasila je ona.

Stjuart je istakao da mu je velika čast što je prvi britanski ministar za trgovinu, koji u ovom veku dolazi u zvaničnu posetu Srbiji, i to u ovako važnom trenutku za britansko-srpske privredne odnose.

Na pragu smo potpisivanja sporazuma koji će ojačati naše partnerstvo i unaprediti trgovinske odnose Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije. Prilikom ove posete želim i lično da čestitam kolegama u Srbiji, koji su dali doprinos da do ovog sporazuma dođe, poručio je on.