Ваздухопловна академија прераста у регионални центар обуке

Ваздухопловна академија прераста у регионални центар обуке

07/04/2021 Off By BERB

Извор/Фото: Влада Србије

 

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и генерални директор “МТU Мaintenance Србија” Рајнер Бекер обишли су данас Ваздухопловну академију у Београду.

Том приликом je изражено задовољство резултатима оствареним у образовању кадрова неопходних за инвестицију МТU, једне од најпознатијих компанија у авио-индустрији, а најављен је и развој те школе у регионално значајан центар.

Ружић је рекао да је Србија модел дуалног образовања учила од најбољих – Немачке, Аустрије и Швајцарске, као и да је национални модел дуалног образовања препознат од кредибилног МТU, са којим се сарађује у Ваздухопловној академији.

Имамо један заиста значајан споразум, практично правни оквир за додавање садржаја који следи – ваздухопловног тренинг центра, чији ће развој довести до тога да ћемо имати струковне инжењере, контролоре лета, пилоте хеликоптера и авиона, навео је он.

Он је објаснио да је реч о 11 образовних профила који су усклађени са Агенцијом за ваздухопловну безбедност ЕУ, оценивши притом  да смо по томе лидери не само у региону, него можда и шире.

До сада је уложено око 70 милиона динара у овај тренинг центар, а планирамо да већ за месец дана наставимо са улагањима од укупно 191 милион динара, истакао је први потпредседник Владе.

Вредност опреме у центру биће око три милиона евра, што ће значити да ће наша деца, будући стручњаци, стицати своја знања на начин који је комплементаран свим образовним центрима ове врсте у Европи, нагласио је он.

Ружић је оценио да је оваква сарадња са МТU у Ваздухопловној академији и Техничкој школи у Старој Пазови доказ да Влада Србије не само да прати најмодерније трендове у образовању, него и користи драгоцена искуства из система у Немачкој, Аустрији и Швајцарској.

Он је уједно изразио уверење да ће Ваздухопловна академија постати један од најквалитетнијих центара у региону.

Бекер је рекао да је МТU као глобални, а независан играч у послу око авио-мотора, задовољан брзином оствареном у образовању кадрова у Ваздухопловној академији.

Та академија је 2019. године прве курсеве прилагодила нашим потребама и захвалан сам им на томе. То је било веома брзо урађено и сада имамо 73 ученика на курсевима који су посвећени авио-моторима, подвукао је он.

Према његовим речима, МТU, чији се центар у Србији налази у Старој Пазови, уложио је 500.000 евра у Техничку школу, и то не само у образовање кадрова за потребе те компаније, већ и за друге профиле.

Концепт дуалног образовања у Србији развија се већ пет година, а до сада постоји око 50 образовних профила.

Кроз дуално образовање прошло је више од 10.000 ученика, а преко 800 компанија изразило је спремност за сарадњу и тако направило синергију образовног система и потреба привреде.