Vakcinacija bez zakazivanja uskoro u svim gradovima i opštinama

Vakcinacija bez zakazivanja uskoro u svim gradovima i opštinama

06/04/2021 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije

 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek saopštio je danas da će u svim gradovima i opštinama u Srbiji građani bez prethodne prijave moći da se vakcinišu protiv koronavirusa, uz očekivanje da će ovakvi punktovi biti otvoreni od četvrtka.

Đerlek je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da je na sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja i Kabineta predsednice Vlade dogovorena nova strategija imunizacije, koja podrazumeva da se vakcinacija bez prethodne prijave omogući u svim mestima, a ne u 50 gradova, kako je prvobitno najavljeno.

Doneli smo odluku da se ne pravi razlika među gradovima i da se punktovi za vakcinaciju bez prijave otvore u svim mestima gde postoji interesovanje za to, objasnio je on i dodao da će se uporedo sprovoditi i imunizacija građana koji se prijave preko portala eUprave ili aplikacije “Viber”.

Prema njegovim rečima, oni koji se prijave moći će da odaberu vakcinu, a trudićemo se da i za nezakazane građane obezbedimo sve vakcine, s tim što postoji bojazan da li će biti dovoljno onih cepiva za koje se opredele.

Đerlek, koji se nalazi na čelu Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv COVID-19, objasnio je da će otvaranje punktova organizovati zavodi za javno zdravlje, u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Vakcinacija bez prijave se već sprovodi u 11 gradova, napomenuo je on i podvukao da je to dalo odlične rezultate i da je vakcinisano između 60.000 i 70.000 građana.

Ukoliko to proširimo na 160 gradova i opština, biće znatno veći broj vakcinisanih. Želimo da damo šansu svim gradovima i opštinama, da dođemo do najudaljenijih mesta i da se vakciniše svaki građanin koji to želi, poručio je državni sekretar.

On je rekao da se očekuje velika pomoć lokalnih samouprava koje će ozbiljnije nego do sada učestvovati u organizaciji vakcinacije protiv COVID-19.

Đerlek je kao dobar primer organizovanja imunizacije naveo Beograd i Sremsku Mitrovicu, dok su, kako je ukazao, pojedine lokalne samouprave bile inertne.

On je naglasio da je cilj da se iskoristi to što se postepeno smanjuje broj novozaraženih i da se maksimalno ubrza proces imunizacije, uz napomenu da Srbija ima dovoljno vakcina.

Pokazalo se da su poštovanje mera i masovna imunizacija jedina ozbiljna oružja sa kojima možemo da se borimo protiv COVID-19. Želimo da pokrenemo sve resurse i dođemo do broja vakcinisanih koji će nam obezbediti kolektivni imunitet i povratak normalnom životu, zaključio je državni sekretar.