Vjosa Osmani preuzela dužnost predsednice Kosova

Vjosa Osmani preuzela dužnost predsednice Kosova

06/04/2021 Off By BERB

Izvor: N1, KoSSev/Foto: Reuters/Laura Hasani

 

Vjosa Osmani zvanično je preuzela funkciju predsednice Kosova ovog jutra – dva dana nakon što je u skupštini izabrana podrškom 71 poslanika u trećem krugu glasanja.

 

Iako je najavljeno da neće biti ceremonije povodom inauguracije, a usled pandemije koronavirusa, u 10:00 ispred kosovske skupštine, na trgu u centru Prištine, dužnost joj je predao predsednik parlamenta i dojučerašnji v. d. predsednika Kosova, Gljauk Konjufca, piše „KoSSev“.

Ceremoniji su prisustvovali ambasadori nekoliko zemalja, kosovski premijer Aljbin Kurti i članovi vladinog kabineta.

Kosovsko predsedništvo najavilo je niz aktivnosti kojima će se obeležiti stupanje na dužnost Osmani.

Nakon svečanog postrojavanja voda KBS-a i predaje dužnosti, nova kosovska predsednica se sastala sa šampionskim timom džudista i učenicima Instituta ATOM.

Osmani će u popodnevnim satima zajedno sa kosovskim ministrom zdravlja, Arbenom Vitiom posetiti Centar za vakcinaciju protiv kovida u Prištini.

Potom će odati počast na grobu prvog predsednika Kosova, Ibrahima Rugove i položiti cveće kod obeležja u znak sećanja na nestale osobe na Kosovu u Prištini.

Osmani će u 14:30 boraviti u Prekazu, gde će odati počast na memorijalnom kompleksu „Adem Jašari“. Sat i po vremena kasnije, sastaće se sa komandantom KBS-a Rahmanom (Rrahman) Ramom i generalima KBS-a.

Za manje od 15 dana, Kosovo je dobilo novu skupštinu, vladu i predsednika. Ali i, kako su birači to procenili – „nove snage“.

Osmani je kao predsednica prošlog saziva kosovske skupštine, od Tačijeve ostavke obavljala dužnost v.d. na toj funkciji, a potom i zvanično bila kandidat LVV tokom izbora u februaru. Krajem marta je, neposredno po izboru 8. saziva kosovske skupštine, tu dužnost po automatizmu predala Gljauku Konjufci, koji je postao novi predsednik skupštine.