Obeležen Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata

Obeležen Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata

06/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević predvodila je danas, povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu.

Kisić Tepavčević, koja je i predsednica Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, istakla je da aprilsko jutro 1941. godine predstavlja početak bezumlja Drugog svetskog rata na ovim prostorima, u kojem su izgubljeni ljudski životi, uništavana materijalna dobra, istorijsko i kulturno nasleđe.

Da se ne zaboravi, da se nikada ne ponovi. Danas smo ovde da odamo počast i negujemo sećanje na žrtve i heroje koji su se hrabro borili tokom četiri ratne godine i izvojevali pobedu i slobodu za sve nas, poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbija danas baštini tekovine antifašizma i slobodarske tradicije.

Samo jaka, stabilna, demokratska Srbija može biti garant slobodnog, dostojanstvenog i kvalitetnog života svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili političku pripadnost i opredeljenost, istakla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da Republika Srbija danas odlučno odbacuje svaki oblik neonacizma, neofašizma, netrpeljivosti i mržnje i predstavlja deo demokratskog sveta, zasnovanog na principima i idealima antifašizma, ravnopravnosti i napretka.

Da nikada više ne dozvolimo strahote oružanog sukoba kakav je bio Drugi svetski rat – poruka je koju nosi današnji dan. Samo jačanjem demokratskih kapaciteta, građanskih prava i sloboda, kao i poštovanja zakona, možemo budućnost naše dece učiniti sigurnom i boljom, istakla je ministarka.

Vlada Republike Srbije, kako je naglasila, u potpunosti je posvećena očuvanju dostojanstvenog sećanja na sve postradale u Drugom svetskom ratu.

Pored ministarke, vence su položili i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici ambasada, udruženja za negovanje tradicija, potomci stradalih i udruženja građana.