Za dve nedelje kamen temeljac za kovid bolnicu u Novom Sadu

Za dve nedelje kamen temeljac za kovid bolnicu u Novom Sadu

06/04/2021 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: pink.rs

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će u roku od 14 dana biti postavljen kamen temeljac za novu kovid bolnicu u Novom Sadu, koja će biti izgrađena za četiri meseca.

Vučić je u intervjuu za Televiziju Pink naveo da se sada pribavlja potrebna dokumentacija, i precizirao da će bolnica imati 600 novih ležajeva, od čega 200 intenzivne nege.

On je dodao da će ovaj zdravstveni objekat u Novom Sadu biti izgrađen na isti način kao bolnica u Batajnici, ali i kao ona u Kruševcu, od koje će biti nešto veći.

Predsednik je rekao da će se tek videti da li će biti potrebno da se građani vakcinišu možda i tri ili četiri puta godišnje, uz napomenu da “Sinofarm” i “Fajzer” već idu na treću vakcinu.

On je poručio da će Srbija svakako obezbediti i treću vakcinu građanima ukoliko tako bude odlučeno, i podsetio na to da će naša zemlja sama praviti vakcine.

Fabrika će biti izgrađena nedaleko od Aerodroma “Nikola Tesla”, u Surčinu, i u njoj će se proizvoditi 25 do 30 miliona doza vakcina godišnje, ukazao je Vučić i ocenio da će to biti dovoljno za snabdevanje Srbije i regiona.

Prema njegovim rečima, Srbija je donela odluku da pravi takozvani Bajofor institut sa proizvodnim pogonom, koji će se baviti biotehnologijom, biomedicinom i slično.

Hoćemo da, zajedno sa našim kineskim prijateljima iz BGI instituta (Pekinškog instituta za genetska istraživanja), napravimo Bajofor, koji bismo vezali na Torlak i Farmaceutski i Biološki fakultet, rekao je predsednik.

Mogli bismo da napravimo ogromne stvari za budućnost i rast naše zemlje, da postanemo sila po tom pitanju u Evropi. Na tome radimo, istakao je Vučić.

Mnogo se ulaže u izgradnju novih zdravstvenih ustanova i to će Srbiji doneti novi standard i prednost u odnosu na mnoge druge zemlje, pa i u odnosu na EU, ponovio je on, podsetivši na to da se uveliko radi na renoviranju Infektivne klinike, u koju nije ulagano od 1928. godine.

Vučić je istakao da niču i nova Tiršova 2, onkologija, Klinički centar Srbije, a za njim i Klinički centar Vojvodine, a gradiće se i novi klinički centar Kragujevac, kao i 10 opštih bolnica, između ostalih i u Vranju, Pirotu, Kikindi, Smederevskoj Palanci i Čačku.

On je saopštio da je do sada u Srbiji revakcinisan 1,1 milion građana, uz napomenu da pada broj zaraženih, ali i broj pacijenata na respiratoru, mada nešto sporije, dok je za smanjenje broja preminulih potrebno više vremena.

Broj zaraženih nešto brže pada u poslednjih 48 časova, naveo je predsednik i dodao da je u ponedeljak uveče prošle sedmice bilo 31 odsto zaraženih, dok je danas taj procenat 22,8 odsto.

On je ukazao na to da je ranije bila potrebna čitava nedelja da se smanji broj zaraženih za jedan odsto, dok sada procenti padaju nešto brže.

Videćemo narednih dana da li će se taj trend zadržati. Ako se tim tempom nastavi, onda verujem da ima šanse za dalje ukidanje mera i slobodniji život. To je dobra vest, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je potvrdio da će danas u Rudnoj Glavi primiti kinesku “Sinofarm” vakcinu i iskazao zahvalnost Kini na tome što nam je isporučila još pola miliona vakcina.

Verujem da će i veliki broj ljudi u Srbiji prihvatiti vakcinaciju, jer nas to spasava, zaključio je Vučić.