Делегација Србије на пролећном заседању ММФ-а и Групације Светске банке

Делегација Србије на пролећном заседању ММФ-а и Групације Светске банке

05/04/2021 Off By BERB

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, предводиће делегацију Србије на састанцима током Пролећног заседања ММФ-а, које се ове године одржава од 5. до 11. априла.

 

Пролећно заседање ММФ-а и Групације Светске банке је због актуелне здравствене ситуације узроковане пандемијом вируса COVID-19, као и прошле године, организовано у виртуелном формату.

Током Пролећног заседања биће одржани састанци саветодавних органа ових институција – Међународног монетарног и финансијског комитета и Заједничког комитета за развој. У раду ових комитета Србија учествује преко Конституенце Швајцарске, чија је чланица и преко које остварује своје право гласа у ММФ-у и Светској банци.

Састанак Конституенце Швајцарске одржаће се 6. априла, док је састанак Међународног монетарног и финансијског комитета планиран за 8. април, с фокусом на сузбијањe пандемије, глобалне изгледе привредног опоравка од последица пандемије, као и услове у којима ће се опоравак спроводити. Последњи у низу је састанак с гувернерима и министрима финансија средње, источне и југоисточне Европе, током којег ће се дискутовати о предузетим мерама и економским изгледима и изазовима за Европу у условима пандемије.

Током обраћања уочи предстојећег Пролећног заседања, генерални директор ММФ-а Кристалина Георгијева изнела је оцену те институције да су широм света уложени ванредни напори у борби против ефеката пандемије. Владе су предузеле свеобухватне мере – укључујући фискалну подршку у износу од око 16 билиона долара, а централне банке су дале огромну подршку ликвидности и повољним условима финансирања. Оцена ове институције је да би, без истовремене примене свих ових мера, глобална економска контракција током прошле године била најмање три пута већа и догодила би се још једна велика депресија. Оцењено је и да је тамо где су људи имали опције избора у погледу вакцинације, успех процеса вакцинације био већи.