Јачање економске, трговинске, научне и техничке сарадње Србије и Марока

Јачање економске, трговинске, научне и техничке сарадње Србије и Марока

05/04/2021 Off By BERB

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Татјана Матић и министарка туризма, ручних заната, авио транспорта и социјалне економије Краљевине Мароко, Надија Фетах, које су уједно и копредседнице треће Заједничке комисије за економску, трговинску, научну и техничку сарадњу између две земље, разговарале су на онлајн састанку о могућностима за унапређење билатералне економске сарадње.

 

На састанку је уводно обраћање имао и амбасадор Краљевине Мароко у Републици Србији, Мохамед Амине Белхаж, који је дао кратак преглед актуелних односа између две пријатељске земље и подсетио на договоре са претходног заседања Заједничке комисије.

Две министарке су се сагласиле да се, уколико епидемиолошка ситуација дозволи, организује трећа седница Заједничке комисије у Београду у јуну месецу, на којој би се разматрала реализација заједничких циљева и нових поља сарадње, посебно у погледу инвестиционих прилика у обе земље, формирања радне групе за туризам, развоја заједничких услуга и успостављања зелених коридора.

Министарка Матић је предложила да том приликом буде потписан и Споразум у области туризма који би регулисао услове за улазак српских туриста у Мароко и мароканских у Србију.

Она је, такође, иницирала и успостављање сарадње занатских компанија две земље, које и у Србији и у Мароку имају дугогодишњу традицију и предложила организацију изложбе мароканских занатских радова у Београду, укључивање националних туристичких организација и потписивање меморандума о сарадњи у овој области.

Министарка Фетах поздравила је иницијативу за закључивање Споразума о сарадњи у туризму који би био значајан корак на плану унапређења сарадње у тој области. У том смислу, посебно је истакла и значај увођења директних авио летова.

Министарке су се сложиле да значајан простор за унапређење билатералне економске сарадње, поред наведених области, постоји и у области пољопривреде.

Амбасадор Белхаж је на крају предложио да се током следећег заседања Заједничке комисије потпише Меморандум о разумевању о економској сарадњи на трећим тржиштима, истичући могућност да Мароко буде главни трговински и економски партнер Србији за тржиште Африке.