Dopremljeno 57.600 doza vakcina AstraZeneka preko COVAX mehanizma

Dopremljeno 57.600 doza vakcina AstraZeneka preko COVAX mehanizma

03/04/2021 Off By BERB

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović dočekala je sinoć prvi kontigent vakcina AstraZeneka preko COVAX mehanizma na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

U Srbiju je na ovaj način dopremljeno 57.600 doza vakcina AstraZeneka, a dočeku su prisustvovali i šef političkog sektora Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc, zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije Mengistu Abebauehu Asefa i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova.

Joksimović je na konferenciji za novinare izjavila da je Srbija prošlog jula i avgusta bila među prvim zemljama koja je pristupila uspostavljanju COVAX mehanizma, iz kog su večeras stige prve doze vakcine AstraZeneka.

Ministarka je navela i da je Srbija sa 2,1 milion evra doprinela tom mehanizmu.

Bili smo u prilici da odgovornim ponašanjem i važnom ulogom i aktivnošću predsednika države Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa svih strana nabavimo vakcine, rekla je ministarka i pozvala građane da se vakcinišu.

Kostadinova je rekla da će u skladu sa ovim programom, Unicef isporučiti i drugu tranšu od 201.600 doza do sredine ove godine.

Asefa je izjavio da su vakcine ključni alat u borbi protiv koronavirusa jer niko nije bezbedan dok svi ne budu bezbedni, zbog čega pozdravlja prvi kontigent vakcina za Srbiju iz mehanizma COVAX.

On je pohvalio proces vakcinacije u Srbiji i ponovio da je bez obzira na to potrebno poštovati sve javno-zdravstvene mere.

Lorenc je istakao da je Srbija daleko napredovala u procesu vakcinacije, ali da je borba protiv pandemije koronavirusa daleko od kraja.

Virus se još širi i nadamo se da će ove doze pomoći da se spasu životi. EU je, sa državama članicama, najveći donator COVAX mehanizma sa 2,2 milijarde evra za ceo svet, naveo je Lorenc.

Prema njegovim rečima, do sada je već isporučeno 30 miliona doza tamo gde su najpotrebnije i dobro je da su stigle i u Srbiju.

COVAX sistem je uspostavljen da bi vakcine ravnomerno bile dostupne svim zemljama, posebno siromašnim, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) planira da do kraja godine kroz taj program vakciniše petinu svetskog stanovništva.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug