KONFERENCIJA O STRANIM TERORISTIČKIM BORCIMA, SPREČAVANJU RADIKALIZMA I BORBI PROTIV TERORIZMA U REGIONU BALKANA

KONFERENCIJA O STRANIM TERORISTIČKIM BORCIMA, SPREČAVANJU RADIKALIZMA I BORBI PROTIV TERORIZMA U REGIONU BALKANA

29/04/2015 Off By
terorizamSTEFANOVIĆ JE PODSETIO DA JE U SRBIJI PODNETO OSAM KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV OSOBA KOJI SU U VEZI SA TERORIZMOM, KAO I DA DA JE PROTIV SEDMORO PODIGNUTA OPTUŽNICA. KAKO JE ISTAKAO NAŠ CILJ JE DA KRIVIČNO BUDU PROCESUIRANE SVE OSOBE KOJE PROPAGIRAJU RADIKALNU ISLAMISTIČKU IDEOLOGIJU

Ranka Čičak

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je terorizam pretnja koja pogađa čitav svet i da samo zajednička saradnja, moderna i obučena policija i rad na prevenciji mogu da pomognu u borbi protiv njega. Stefanović je, otvarajući Konferenciju o stranim terorističkim borcima, sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma u regionu Balkana, osudio teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojoj je stradao jedan policajac, a dva povređena i naglasio da je Srbija pouzdan partner međunarodnoj zajednici u borbi protiv tog “savremenog zla”.


tomTOMISLAV NKOLIČ: SRBIJA DUŽNA DA POMOGNE RS

 

PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Republika Srpska, u sadašnjoj konstituciji Bosne i Hercegovine, nije dovoljno spremna da se sama odbrani od fundametalizma i terorizma i da je Srbija dužna da joj u tome pomogne. Srbija ne želi da učini bilo šta što bi ugroziloopstanak, funkcionisanje i budućnost BiH, ali neće dozvoliti ni da bilo šta ugrozi opstanak, funkcionisanje i budućnost Republike Srpske, u okviru Dejtonskog sporazuma, rekao je Nikolić novinarima. Republika Srpska ne traži više ovlašćenja nego što joj pripadaju. Srbija je ne bi zaštitila kada bi tražila veća ovlašćenja od onih koja joj pripadaju, izjavio je Nikolić posle razgovora sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, čija je tema bio napad na policijsku stanicu u Zvorniku. Nikolić je ocenio da taj napad pokazuje da međunarodna zajednica nije uspela da konstituiše mnogo toga u BiH što funkcioniše. Građani Srbije i Republike Srpske mogu biti potpuno mirni,pošto će odgovorni učiniti sve što mogu da bi im osigurali mir i bezbednost. Cilj nam je da ne strahuju od bilo koga, rekao je Nikolić. <


 

Prema njegovim rečima MUP Srbije daje konkretne doprinose svakodnevnom razmenom operativnih podataka i učešćem u međunarodnim inicijativama, jačom kontrolom graničnih prelaza, finansijskim istragama… Stefanović je podsetio da je u Srbiji podneto osam krivičnih prijava protiv osoba koji su u vezi sa terorizmom, kao i da da je protiv sedmoro podignuta optužnica. Kako je istakao naš cilj je da krivično budu procesuirane sve osobe koje propagiraju radikalnu islamističku ideologiju. Konstatujući kako savremene tehnologije dovode do unapređenog delovanja terorističkih grupa, srpski ministar policije naglasio je da MUP nastoji da strateški i organizaciono prati trendove u borbi protiv terorizma. On je objasnio da je unutar tog ministarstva formirana grupa koja se bori protiv terorizma i ekstremizma, dodavši da jedino moderna i obučena policija može da se suproststavi terorizmu. Prvi korak koji će Srbija napraviti na tom putu, kako je rekao, jeste usvajanje strategije za borbu protiv terorizma kojom će se stvoriti okviri za institucionalizovano postupanje policijskih službenika. Ipak, kako je dodao, represivne mere nisu jedini lek protiv terorizma, već se treba posvetiti i njegovoj prevenciji. Podvukavši kako je region zapadnog Balkana sve primamljivije podnevlje za regrutaciju terorista, Stefanović je ukazao na činjenicu da internet ima značajnu ulogu u prevenciji, zbog čega se treba posvetiti borbi protiv njegove zloupotrebe.
“Nemamo više vremena za čekanje, moramo brzo da reagujemo kako bismo sprečili da neka od naših zemalja bude meta terorističkih napada”, zaključio je Stefanović.
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da je borba protiv terorizma globalna odgovornost kojoj se mora posvetiti svaki region sveta. Istakavši da je zabrinutost zbog terorizma transnacionalne prirode, Kirbi je podsetio da terorističke organizacije nisu nove, ali da je opasnost od njih sve veća, posebno uz porast dešavanja na Bliskom Istoku. Konstatujući da je radikalizacija sveprisutna, kao i regrutacija boraca u inostranstvu, Kirbi je poručio da će SAD nastaviti da sarađuje sa ostalim državama u borbi protiv terorizma i dodao da su zemlje istočne Evrope s pravom prepoznale da je to ozbiljna protiv koje nijedna ne može sama da se odupre.
“Ti problemi zahtevaju međunarodnu saradnju kako bi se s njima izašlo na kraj”, zaključio je Kirbi. Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je opredeljenost EU za suzbijanje ovih pojava, ali uz poštovanje ljudskih prava i fundamentalnih sloboda. Devenport je rekao da ne postoji univerzalni pristup za borbu protiv tih pojava, ali da edukacija predstavlja najjače oružje i da u tom pogledu poseban značaj treba pridati mladim generacijama. Prema njegovim rečima, glavnu pretnju predstavljaju terorističke organizacije na Bliskom istoku i Siriji, u prvom redu Al kaida, ali i strani borci koji iz čitavog sveta dolaze tu da se bore, a potom se vraćaju u svoje zemlje. “Treba razumeti ove pojave, motivaciju onih koji predstavljaju opasnost i iskustvo onih koji se vraćaju u svoje zemlje. Saradnja i koordinacija EU, zemalja članica, SAD, pa i Srbije, je od ključnog značaja za izlaženje na kraj sa ovim pojavama”, rekao je Devenport. Kako je rekao, EU i zemlje članice ulažu napore da suzbiju ove pojave na sve raspoložive načine, a pre svega finansiranjem programa za borbu protiv stranih boraca, između ostalog i na Balkanu. Prema njegovim recicima, jedna od ključnih stvari su akcije na regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou.
“Treba sprečiti radikalizaciju pojedinaca, posebno preko Interneta. Potrebno je unaprediti međuverski i međukulturalni dijalog i podržati međunarodne inicijative protiv radikalizacije”, rekao je Devenport.
Istakao je i da se mora odbaciti teza da je nasilje jedini način za promene u društvu i da se to može ostvariti samo kroz demokratske procese.
U borbi protiv ovih pojava SAD predstavljaju ključni partner, rekao je Devenport, dodajući da je EK nedavno usvojila odluku o finansiranju borbe protiv terorizma i stranih boraca. “EU će nastaviti da ulaže i u region Balkana”, rekao je Devenport i podvukao značaj konferencije, posebno u kontekstu nedavno izvedenog terorističkog napada u Zvorniku. Šef misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard ukazao je da se strani borci regrutuju širom sveta, uključujući i Srbiju, te da je to važna činjenica, iako je broj stranih boraca iz Srbije prilično mali. “Povećana saradnja je ključna za suočavanje sa ovim pojavama. Ovo je prioritetna tema OEBS-a. Apelujemo na jaču sarađnju, bolju razmenu podataka, pri čemu OEBS može biti platforma za razgovore”, rekao je Burkhard.
Kako je istakao, akcije u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma treba preduzimati u svim dimenzijama, a OEBS posebno ohrabruje lokalni pristup. “Lokalne zajednice najbolje mogu da uoče pojedince pre nego što izvrše teroristički napad”, kao je Burkhard. Šef misije OEBS je takođe istakao da zemlja više treba da podrži mlade, kako bi se sprečila njihova radikalizacija i mobilizacija.<


POLITIKA

.

605523_aleksandar-vucic-frank-valter-stajnmajer-02foto-tanjug_fRAZGOVARALI VUČIĆ I ŠTAJNMAJER

SRBIJA RAZGOVARA SA ALBANCIMA KAKO NAŠI ODNOSI NE BI BILI PRETNJA ILI SMETNJA BILO KOME NA BALKANU, REKAO

 

 

FORUM “ŽENE U POLITICI”: RUŠENJE STEREOTIPA O ŽENAMA ženskoVODI DRUŠTVO NAPRED

  ZORANA MIHAJLOVIĆ, KOJA JE PREDSEDNICA VLADINOG KOORDINACIONOG TELA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST, REKLA JE DA ŽENE MORAJU DA

 

 

IGOR CRNADAK, IVICA DACICIVICA DAČIĆ RAZGOVARAO SA KOLEGOM IZ BIH IGOROM CRNADAKOM

DAČIĆ JE REKAO DA JE EKONOMSKA SARADNJA SRBIJE I BIH DOBRA I NAJAVIO DA ĆE 21. APRILA PREMIJERI

 

 

594807_aleksandaKONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA: NEMA POLITIKE U HELIKOPTERSKOJ NESREĆI

ZAKAZAO SAM OVU KONFERENCIJU ZATO ŠTO JE SINOĆ OBJAVLJEN IZVEŠTAJ NA KOME STE VI TOLIKO INSISTIRALI. LIČNO SAM