Važnost razvoja specijalizovanih seoskih zadruga

Važnost razvoja specijalizovanih seoskih zadruga

02/04/2021 Off By BERB

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić posetio je danas Šumadijski upravni okrug, gde je na sastanku održanom u skupštinskoj sali Opštine Topola govorio o planiranim programima ovog ministarstva.

Krkobabić je tom prilikom predstavio nedavno usvojeni „Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije“.

Topola ima osobene i preduzimljive domaćine, očito rešene da budu svoji na svome. Zato je udruživanje i razvoj specijalizovanih voćarskih, vinogradarskih, povrtarskih, stočarskih, a posebno seoskih turističkih zadruga, ozbiljan posao koji je pred njima, poručio je ministar.

Pomoć države, kako je istakao, ne sme da izostane i mora da bude bar jednaka naporima koji oni sami ulažu.

Ove godine za ovaj državni program namenjen zadrugama opredeljeno je pola milijarde dinara, a uskoro će biti raspisan javni konkurs za dodelu tih sredstava.

Prema uslovima programa, novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, one osnovane od 2017. godine do dana raspisivanja javnog konkursa, mogu da računaju na iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po zadruzi.

Za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, formirane do kraja 2016. godine, biće izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi.

Novina su zemljoradničke i poljoprivredne zadruge sa pretežnom delatnosti iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva.

Radnoj poseti Topoli i selima te opštine prisustvovali su i  predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Šumadijskog upravnog okruga.

Predsednik Opštine Topola Igor Petrović iskazao je zahvalnost ministru Krkobabiću na poseti i naglasio da ova opština ulaže značajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje u 30 sela, koliko obuhvata.

Poljoprivredno zemljište u opštini Topola prostire se na 28.010 hektara, što je približno 78 odsto ukupne površine te opštine.

Krkobabić je posetu završio obilaskom stočarske zadruge “Vojkovci 2018“, u selu Jarmenovci, koja je iz Programa za unapređenje poslovanja zadruga „500 zadruga u 500 sela“ dobila 7,4 miliona dinara za 25 steonih junica i koja sada veoma uspešno posluje.

Direktor te zadruge Nikola Mijailović najavio je da je njen  sledeći korak proizvodnja mlečnih prerađevina, navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o selu.

 

Izvor: Vlada Srbije