Завршетак деонице Ваљево–Лајковац у року

Завршетак деонице Ваљево–Лајковац у року

30/03/2021 Off By BERB

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састао се данас са Џангом Ђианчао, генералним директором компаније Шандонг, огранка у Србији, како би разговарали о актуелним пројектима у путном сектору. 

 

Компанија Шандонг тренутно поред изградње деонице од Београда до Ваљева, ради и на изради техничке документације за деоницу ауто-пута Београд-Зрењанин, за коју су министар Момировић и представници кинеске компаније установили да би с радовима могла да отпочне до краја 2021. године.

,,Констатовали смо значајан напредак у реализацији изградње деонице од Ваљева до Лајковца и имамо обећање нашег кинеског партнера да ће, уз ангажовање великог броја српских подизвођача, ову деоницу завршити у предвиђеном року.  Ово министарство даје приоритет  изградњи недостајуће саобраћајне инфраструктуре и зато, сви потенцијални партнери у овом процесу могу да изразе своју заинтересованост и дају конструктивне предлоге ” рекао је министар Момировић.

Предметна траса будућег државног пута је од значаја за развој путне мреже Републике Србије и за међународну мрежу путева.  Деоница Иверак-Лајковац, дужине 18,3 км представља попречну везу у путној мрежи Републике Србије, омогућавајући кретање возила трасом Мали Зворник (граница са Републиком Српском) – Лозница – Осечина – Ваљево – Лајковац – Ћелије – Лазаревац – Аранђеловац – Топола – Рача –Свилајнац – (неизграђени део) Бор – Зајечар (граница са Републиком Бугарском). Тиме су, поред кретања људи и робе унутар централног и западног дела Србије, створени услови и за повезивање делова Републике Српске, односно Босне и Херцеговине, са путним правцем Е-763 (Београд – Јужни Јадран) и Коридором 10, односно ауто-путским правцем Београд – Ниш и у наставку са Источном Србијом и Републиком Бугарском.

 

,,Шандонг је заинтересован и за учешће не само у извођењу путних пројекта, већ и учешћу у финансирању других, за Србију значајних инвестиција” истакао је г-дин Ђианчао.

Компанија Шандонг је више од десет година присутна на српском тржишту и за собом има низ успешно завршених пројеката. У наредном периоду, у оквиру стручно техничке сарадње, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће бити предложени  пројекти од значаја за реализацију.