Saradnja sa Nacionalnim konventom o EU na održivom razvoju

Saradnja sa Nacionalnim konventom o EU na održivom razvoju

29/03/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, učestvujući na onlajn dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o EU, da je Vlada u postupku formiranja međuresorne radne grupe koja će se baviti temom održivog razvoja i donošenjem strategije održivog razvoja.

Brnabić je, na onlajn skupu posvećenom održivom razvoju, naglasila da je za donošenje kvalitetnog strateškog dokumenta važna saradnja svih činilaca u društvu, i u skladu sa tim pozvala predstavnike Konventa da se priključe toj radnoj grupi.

Ona je prenela da je predlog da predsedavajući međuresornoj radnoj grupi bude ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dok bi zamenica predsedavajućeg bila Slavica Đukić Dejanović, kao savetnica premijerke na temu održivog razvoja.

Premijerka je uputila poziv Nacionalnom konventu o EU da odredi svoje predstavnike u međuresornoj grupi, što su predstavnici ovog tela prihvatili, kako bi se potom sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog krenulo u izradu strateškog dokumenta ili mape pute.

Ona je podsetila na to da je prethodna vlada još 2016. godine formirala jednu međuresornu radnu grupu, a da je Srbija 2019. godine u Ujedinjenim nacijama predstavila dobrovoljni nacionalni izveštaj o ispunjenju ciljeva održivog razvoja.

Naš cilj jeste da dobrovoljni nacionalni izveštaj predstavimo i u sledećem ciklusu 2022. godine, ukazala je Brnabić i ocenila da ciljeve održivog razvoja treba prilagoditi potrebama društva i odrediti prioritete.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je uspostavljena praksa dijaloga sa Nacionalnim konventom o EU, u napomenu da će kasnije danas početi planiranje i trećeg dijaloga, koji bi trebalo da bude održan za mesec dana.

Nadam se da će ovaj dijalog i primer koji dajemo otvoriti mnoge druge dijaloge u Srbiji i dovesti nas do tačke u kojoj nije važno šta ko misli politički, već kako ko radi i kakvi su rezultati, poručila je Brnabić.

Ona je prenela zahvalnost Nacionalnom konventu o EU na velikom poverenju i saradnji, naglasivši da je, pored toga što se razgovara o važnim temama, neophodno da nakon dijaloga imamo i konkretne rezulate.

Premijerka je iskazala zadovoljstvo i zbog toga što su predstavnici Konventa nakon prvog dijaloga pristali da se uključe u čak tri radne grupe za izradu tri važna zakona koji su u vezi sa vladavinom prava – o zaštitniku građana, o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti i o elektronskim komunikacijama.

Brnabić je podsetila na to da je početkom marta imala još jedan sastanak sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ombudsmanom i predstavnicima Nacionalnog konventa o EU u vezi sa radom na tim zakonima, čije je usvajanje izuzetno važno, ali se sa tim dosta kasni.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović prihvatila je poziv premijerke da se i predstavnici Konventa uključe u međuresornu grupu koja će se baviti temom održivog razvoja i donošenjem strategije održivog razvoja.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug