Onlajn rasprave o zakonima iz oblasti visokog obrazovanja

Onlajn rasprave o zakonima iz oblasti visokog obrazovanja

29/03/2021 Off By BERB

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije uputilo je danas pozive za učešće u javnim raspravama o dva zakona iz oblasti visokog obrazovanja i studentskog organizovanja – Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i Nacrtu zakona o studentskom organizovanju.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić pozvao je stručnu javnost i sve zainteresovane da uzmu učešće u javnim raspravama, koje traju do 17. aprila, kako bi se došlo do što boljih zakonskih rešenja.

Ova dva zakona su izuzetno važna za oblast visokog obrazovanja i studentskog organizovanja jer dodatno uređuju akademski prostor i pružaju mogućnosti za unapređenje, rekao je Ružić.

On je dodao da predložene izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju omogućavaju da Srbija povrati punopravno članstvo Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da je posebno važno to što Srbija prvi put dobija zakon o studentskom organizovanju.

U Zakonu o visokom obrazovanju prepoznat je samo studentski parlament kao vid organizovanja. Nacrtom zakona o studentskom organizovanju omogućava se stvaranje različitih studentskih organizacija, poput studentskih konferencija, koje će imati u nadležnosti usaglašavanje stavova, koordinisanje studentskih parlamenata i uticaj na upisnu i javne politike od značaja za studentsku zajednicu, kao i unapređenje njenog položaja, poručio je on.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će 31. marta i 7. aprila, zbog epidemijske situacije, organizovati onlajn javne rasprave.

Informacije o načinu prijave i tekstovi nacrta zakona mogu se pronaći na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.