Za projekte u Medveđi, Lebanu i Bojniku 29,1 milion dinara

Za projekte u Medveđi, Lebanu i Bojniku 29,1 milion dinara

26/03/2021 Off By BERB

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave opredelilo 29,1 milion dinara za realizaciju projekata u tri opštine Jablaničkog upravnog okruga.

Ministarka Marija Obradović je tim povodom potpisala Ugovor o korišćenju sredstava iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave – podrška razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave sa predsednikom Opštine Medveđa Nebojšom Arsićem.

Obradović je precizirala da su gradovi i opštine ove godine za sredstva iz Budžetskog fonda konkurisali sa 225 projekata u vrednosti od 2,2 milijarde dinara.

Vrednost tog fonda za ovu godinu je 460 miliona dinara, a novac je dodeljen za projekte u 54 jedinice lokalne samouprave u Srbiji. Medveđa je konkurisala po dva cilja, a to su infrastrukturni projekti i projekti zaštite od elementarnih nepogoda, čija je ukupna vrednost približno 13,5 miliona dinara, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, ovim projektima će se obaviti rekonstrukcija PU „Mladost“, kao i očistiti rečna korita i sanirati putna mreža oštećena usled elementarnih nepogoda.

Ministarka je navela da se Medveđa često spominje u Vladi Srbije kao jedna od najaktivnijih opština, koja traži sredstva za svoje projekte kako bi popravila funkcionisanje lokalne samouprave.

Za građane je važno da znaju da je njihovo rukovodstvo prepoznato u Beogradu kao neko ko je aktivan i da ovaj deo centralne Srbije nije zanemaren od strane Vlade. Sprovođenje politike ravnomernog razvoja cele zemlje, a posebno ulaganje u opštine poput Medveđe, jeste suština naše politike i svega što radimo, poručila je Obradović.

Ona je ponovila da je prioritet Vlade vakcinacija stanovništva starijeg od 60 godina, u čemu je Medveđa dobar primer sa 32 odsto vakcinisanih građana u ovoj starosnoj kategoriji.

U skladu sa tim, ministarka je pozvala sve koji su se vakcinisali da podstiču i mlađe ljude da se vakcinišu jer je to jedini način za borbu protiv COVID-19.

Obradović je ocenila da prijava preko Portala eUprave mora biti bolja, i najavila da će se za vikend na teritoriji čitave zemlje otvoriti punktovi za vakcinaciju bez zakazanog termina vakcinom “Astra Zeneka”.

Vakcine će biti dostavljene u sve gradove i opštine koji iskažu interesovanje, naglasila je ona i još jednom pozvala građane da iskoriste mogućnost vakcinacije bez zakazanog termina.

Ministarka je zajedno sa rukovodstvom Opštine Medveđa obišla rečno korito u Sijarinskoj Banji i PU „Mladost“, za koje su namenjena sredstva iz Budžetskog fonda, kao i vakcinalni punkt u Domu zdravlja Medveđa.

Nakon Medveđe, Obradović je potpisala pomenute ugovore i sa čelnicima opština Lebane i Bojnik – Ivanom Bogdanovićem i Nebojšom Nenadovićem, nakon čega je obišla ove opštinske uprave i punktove za imunizaciju pri domovima zdravlja.

Opština Lebane je na konkursu dobila sredstva u iznosu od 12,7 miliona dinara za infrastrukturne projekte i manifestacije, a Opština Bojnik 2,9 miliona dinara za projekat uvođenja eUprave.

Bogdanović je precizirao da je za sanaciju zgrade Opštine opredeljeno 9,5 miliona dinara, dok je za manifestaciju “Paradajz fest” izdvojeno 3,2 miliona, ocenivši da će ovi projekti mnogo značiti za Lebane.

Obradović je istakla da je najveća vrednost sredstava koja se ulažu u Lebane u tome što se time popravlja kvalitet života u ovom mestu i standard njegovih žitelja.

Ona je prenela da je, otkada je počela četvrtkom da prima rukovodstva gradova i opština, Lebane jedno od aktivnijih lokalnih samouprava jer njegovi čelni ljudi imaju mnogo projekata i predloga kako da se reše problemi sa kojima se suočavaju.

Ministarka je nakon potpisivanja ugovora sa predsednikom Opštine Bojnik navela da je ta lokalna samouprava dobila srestva za projekat elektronske pisarnice sa elektronskim podnošenjem predmeta, brzim skeniranjem i modulom “Moj predmet”.

Zahvaljujući tome, kako je ukazala, saradnja sa građanima i privredom će biti mnogo brža i efikasnija, a građani će pomoću ovih softvera biti obavešteni o statusu predmeta od trenutka podnošenja do kraja obrade, kako bi znali da li treba da ih dopune i u kojoj su fazi obrade.

Ona je pozvala Bojnik da u narednom periodu konkuriše za sredstva namenjena uvođenju sistema jedinstvenog upravnog mesta, što će omogućiti da građani na jednom mestu sa objedinjenim bazama podataka i softverima brže i efikasnije završe svoje poslove sa lokalnom samoupravom.

Prema njenim rečima, sa Ministarstvom finansija je razgovarano o tome da se zbog lošijeg priliva sredstava u opštinski bužet usled COVID-19 krize pomogne iz tekuće budžetske rezerve.

Minisatrka je najavila da će tokom ovog vikenda u Bojniku biti organizovani mobilni timovi za vakcinaciju, kako bi omogućili imunizaciju što više stanovnika romskih naselja.

 

Izvor: Vlada Srbije