КЦ Источно Сарајево гостује 26. марта на Сцени „Раша Плаовић“ са представом „Седми дан“.

КЦ Источно Сарајево гостује 26. марта на Сцени „Раша Плаовић“ са представом „Седми дан“.

25/03/2021 Off By BERB

Kултурни центар Источно Сарајево гостоваће у петак 26. марта (19,00) на Сцени „Раша Плаовић“ са представом „Седми дан“, по роману Горана Врачара, у драматизацији и режији Александра Лазића.

 

„Инспирацију и мотиве за постављање на сцену романа Горана Врачара Седми дан налазимо у основама библијских мотива о постанку човека и његовим нагоном ка убиству”, каже Лазић који тумачи и улогу Ненада.

„Баштина из корпуса наше историје константно говори о рату и његовим силама које многи лицемери називају напретком. У тим протеклим временима све наше наде у радост света без убијеног су развејаване. Ненад и Јелена као главни јунаци имају причу која се на земљи дешава сваког тренутка. Обилује сукобима и неразумевањем који ће на крају довести до убиства и самоубиства. Драматуршким и редитељским поступком кроз библијске приче о стварању света уводимо још два лика. Два прародитеља које Бог створи пре него су пробали јабуку. Kроз њихову драматуршку линију покушавамо да увид у човеков пад поставимо јасније као инструмент да асоцијацијативни низ буде ближи рецептору. Публици би тај низ донео ново размишљање о паду човековом а и свом личном. Управо кроз такву врсту поступка желимо да отворимо ново сагледавање стварности и себе. Kроз мотив братоубиства који се од Kаина кроз све нас тка тражимо смисао довођења нове наде и жеље за човекољубљем у коме лежи сав смисао нашег постојања”, истиче Александар Лазић.

У подели су и Јелица Kовачевић, Јелена Велковски, Предраг Васић и Александар Лазић који је уједно урадио драматизацију и режију.

 

Фото: Народно позориште у Београду