Шест деценија поезије у часопису Стремљења

Шест деценија поезије у часопису Стремљења

22/03/2021 Off By BERB

Пише: Ранка Чичак

 

Уз поштовање епидемиолошких мера у Грачаници је на Светски дан поезије одржана манифестација „Шест деценија поезије у  часопису Стремљења” и изазвала буру емоција код присутних присећајући се дивних стихова од Радета Никола, преко  Божидара Милидраговића , Лазара Вучковића, Радослава Златановића   до Ратка Поповића, Даринке Јеврић и генерација млађих песника.

 

“Књижевни час почео је минутом ћутања којим су присутни одали пошту недавно преминулом директору Новинско – издавачке установе “Панорама – Јединство”, Светозару Влаховићу и песнику и новинару Мирку Жарићу.

На Међународни дан поезије у Дому културе “Грачаница” представљен је јубиларни број “Стремљења”. Главна уредница овог часописа Рада Комазец рекла је да је он значајни чинилац историје књижевности српског народа на Косову и Метохији, те да својим постојањем открива слику трајне вредности и књижевног стваралаштва.

“Бележење свега што се дешавало у сфери књижевности и уметности имамо управо на страницама нашег часописа. Од самог почетка 1960. године, циљ је био окупити све ствараоце који пишу на српском језику, подстрекивати их и афирмисати њихова дела. Изнедрена су дела која говоре о Србима као стваралачком народу, афирмишући наше ћирилично писмо, језик, културу и национални индентитет, самим тим обогаћујући и српску књижевности и културу”, истакла је Комазец.

Она је додала да поезија чини видљивим свет и позвала младе песнике да своја дела шаљу часопису “Стремљења”. “Поезија је она неухватљива књижевна врста коју смо у стању да у потпуности преузмемо и имамо осећај да је песник изразио наше унутрашње осећање, као да је увидео душу и на папир изнео све оно што се налази баш у нашој души”, навела је Комазец.

Песник Ратко Поповић казао је да поезија траје и да је она потекла у свет “одавде, са простора косовских”. “Поезијом људи са Косова сведоче о себи, свом трајању, постојању, о свим својим усудима, о љубавима и стремљењима ка којима они жуде и хоће да сведоче о себи, о своме Богу, роду и богатству ”, рекао је Поповић.

Осим Ратка Поповића присутне је својим стиховима поздравио и песник Ранко Ђиновић, а стихове поезије објављење у часопису  Стремљења од 1960. године до данас, казивали су глумци Јасмина Стојиљковић и Дејан Цицмиловић.

Иначе, први број је часописа “Стремљења” изашао у мају 1960. године у листу „Јединство“ у чијем издању и данас излази.

Светски дан поезије прославља се 21. марта и установљен је од стране УНЕСЦО-а 1999. године.