Уручена санитетска возила здравственим установама у Србији

Уручена санитетска возила здравственим установама у Србији

19/03/2021 Off By BERB

Представницима 20 здравствених установа у Републици Србији данас су уручени кључеви санитетских возила која су набављена кроз програм донације ЕУ, уз посредовање Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Примопредаји испред Палате Србије присуствовали су председник Републике Александар Вучић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар здравља Златибор Лончар и представници УНОПС-а.

Вучић je исказао захвалност Европској унији на новој донацији у вредности од 800.000 евра, нагласивши да нам је ова помоћ веома важна у време пандемије, када су оваква возила више него потребна.

Он је поручио Фабрицију да му је Србија захвална на личном ангажовању и подршци током пандемије, као и свим осталим земљама чланицама ЕУ.

Према његовим речима, захваљујући тој подршци у Србију је стигло 25 уређаја за вентилацију и анестезију, 50 уређаја за механичку вентилацију, 50 монитора за интензивну негу, 100 стационарних концентратора кисеоника, 300 термометара, 800.000 заштитних маски, два лабораторијска ПЦР инструмента, са 25.000 тестова и друго.

Од почетка пандемије добили смо кроз сарадњу са ЕУ и УНОПС-ом помоћ од 8,2 милиона евра, а до краја године очекујемо још 900.000 евра, најавио је председник Србије.

Фабрици је рекао да је примопредаја санитетских возила, набављених кроз програм донације ЕУ, уз посредовање УНОПС-а, за 20 здравствених установа из Србије конкретан пример солидарности и подршке ЕУ Србији.

Он је објаснио да је реч о новим, брзим и потпуно опремљеним амбулантним возилима, која ће бити расподељена тамо где је то најпотребније.

У новембру смо, заједно са министрима Јоксимовић и Лончарем, предали 12 амбулантних возила, подсетио је Фабрици и нагласио да је ово само део шире подршке ЕУ Србији од почетка пандемије.

Према његовим речима, у почетку је помоћ била у медицинској опреми и материјалима, а од јула је Унија финансирала ангажовање 200 лекара и медицинских сестара како би се помогли здравствени капацитети Србије.

Такође, како је напоменуо, Европска комисија је одлучила и да се српски буџет помогне са 12 милиона евра из Fонда солидарности ЕУ.

Joксимовић је навела да су ова санитетска возила набављена средствима које је Србија добила као грантове од Европске уније, који су опредељени преко програма које користи Министарство за европске интеграције.

Она је указала на то да је током епидемије део средстава у висини од 3,2 милиона евра пренамењен за јачање здравственог система у борби против коронавируса.

Министарка је објаснила да су та средства, осим за санитетска возила, искоришћена и за набавку фрижидера за замрзавање вакцина, као и 26 возила за њихов транспорт.

Према њеним речима, од тог новца ће бити набављено 1.000 бесконтактних дезинфикатора за школе широм Србије, јер је превенција кључна у борби са вирусом.

Санитетска возила имају комплетну опрему тако да представљају мини болнице, што је веома важно јер током епидемије обезбеђују и одређену додатну врсту здравствене сигурности нашем становништву, закључила је министарка.

Санитетска возила су добили домови здравља у Горњем Милановцу, Краљеву, Крушевцу, Лесковцу, Голупцу и опште болнице у Ћуприји и Бору.

Такође, возила ће стићи и у домове здравља Књажевац, Пирот, Крупањ, Жагубица, Градски завод за хитну медицинску помоћ Београд и Општу болницу у Новом Пазару.

Возила су намењена и за Специјалну болницу “Свети Сава”, опште болнице у Смедеревској Паланци и Лозници, КБЦ “Бежанијска коса”, те домове здравља у Бујановцу, Медвеђи и Јагодини.

 

Извор: Влада Србије/Фото: Танјуг