Сарадња са ЕБРД у области енергетске транзиције и зелене енергије

Сарадња са ЕБРД у области енергетске транзиције и зелене енергије

19/03/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике  Зорана Михајловић разговарала је данас са председницом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Одил Рене-Басо која борави у виртуелној посети Србији и том приликом потписала Меморандум о разумевању између Министарства и ЕБРД, чија је сврха да обезбеди оквир за сарадњу и поспеши сарадњу са циљем побољшања квалитета ваздуха, промовисања коришћења обновљивих извора енергије за производњу и дистрибуцију топлотне енергије у Србији и повећања енергетске ефикасности.

 

Михајловићева је истакла да је Министарство дефинисало неколико стратешких стубова – законодавни оквир, нови инвестициони план у енергетици и реформа пословања јавних предузећа.

 

„Припремили смо четири закона, као основу за стварање бољег пословног окружења и нове инвестиције у енергетици и рударству. Поред закона о енергетици, имаћемо потпуно нови закон о обновљивим изворима енергије, формираћемо Управу за енергетску ефикасност кроз закон у овој области и, посебно важан, због бројних потенцијала и могућности – закон о рударству. Много је простора за наставак успешне сарадње са ЕБРД, посебно ако говоримо изградњи средњих и великих хидроелектрана, о обновљивим изворима енергије – соларним панелима, биомаси, ветропарковима. Енергетска транзиција и зелена енергија су наш приоритет“, изјавила је она.

 

Михајловићева је упознала председницу ЕБРД да је у изради Национални план за енергетику и климу, као и да ће Министарство започети израду Стратегије развоја енергетике, са пројектованим стратешким циљевима за наредних 20 година.

 

Председница ЕБРД Одил Рене-Басо честитала је потпредседници Владе на резултатима постигнутим у кратком периоду и истакла да је ова међународна финансијска институција ту да подржи даље активности Министарства.

 

„Верујемо у енергетску транзицију и зелену енергију, срећни због свега што сте до сада урадили и радујемо се даљој сарадњи. Обновљиви извори енергије и чиста енергија су и наши кључни стратешки циљеви. Огроман напредак сте направили за кратко време. Нови закони водиће директно ка новим инвестицијама и ту смо да вас подржимо. Србија је пример добре праксе и преузима лидерску позицију у обновљивим изворима енергије, од вас можемо да учимо“, рекла је она.

 

Састанку су, између осталог, присуствовали и потпредседник ЕБРД, регионална директорка ЕБРД за Централну и Југоисточну Европу и регионална директорка за Западни Балкан.