Ekonomija najjača spona Srbije i BiH

Ekonomija najjača spona Srbije i BiH

17/03/2021 Off By BERB

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je danas, nakon sastanka s ministarkom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, da je dobra saradnja dveju zemalja od izuzetne važnosti i da je BiH veliki spoljnotrgovinski partner našoj zemlji.

Selaković, koji boravi u dvodnevnoj poseti BiH, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je saradnja dveju zemalja naročito plodna na polju ekonomije, što se ne ogleda samo kroz trgovinsku razmenu, već i kroz investicije.

To su suštinski razlozi zašto je Srbija zainteresovana za stabilnost ne samo u BiH, već i u čitavom regionu, naglasio je ministar i poručio da je za Srbiju stabilnost BiH izuzetno važna i da naša zemlja poštuje njen teritorijalni integritet i ustrojstvo vlasti na osnovu Dejtonskog sporazuma.

Zainteresovani smo za stabilnost i mir u regionu i poštovaćemo svaki dogovor između dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija je podjednako zainteresovana za razvijanje saradnje sa Federacijom BiH kao što je ima sa Republikom Srpskom, sa kojom ima i specijalne odnose.

Selaković je preneo da je na današnjem sastanku govorio i o inicijativi “Mini Šengen” i o značaju toga da se i BiH pridruži Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji, uprkos nerešenim problemima iz prošlosti, na kojima se mora raditi dok se ne pronađe rešenje.

Prema njegovim rečima, i pored tih problema, postoji mnogo toga što može da nas vezuje ovog trenutka i u budućnosti, a ekonomija je najbolja spona.

On je ukazao na to da izdeljen region ne može da bude konkurentan na tržištu EU i da, zauzimajući istu poziciju, zemlje regiona mogu da postignu više.

Selaković je rekao da je na sastanku razgovarano i o saradnji tokom  pandemije koronavirusa i istakao da je upravo ta saradnja primer koliko dve zemlje mogu da pomognu jedna drugoj.

Ministar je izrazio zahvalnost BiH, koja je uputila lekarske timove u Novi Pazar kada je tamo epidemijska situacija bila izrazito loša.

Zajedničko nam je da smo ušli u Kovaks program, platili vakcine unapred i da nismo dobili ništa. To je odlična prilika da stanemo zajedno uprkos razlikama i da Briselu kažemo da i u našim državama žive ljudi kao i u njihovim, rekao je on.

Na sastanku je, kako je naveo, razgovarano i o spornim pitanjima kao što su sudski procesi, kao i o zajedničkom ulaganju u hidroelektranu na Drini.

Selaković je ocenio da bi bilo dobro da se pomenuta pitanja ne politizuju, i dodao da je uveren u to da se može uvesti praksa češćih viđanja zvaničnika dveju zemalja.

Turković je istakla da je BiH opredeljena za jačanje dobrosusedskih odnosa i da se zajedno radi na povezivanju čitavog regiona, a današnji sastanak to potvrđuje.

Ona je pozdravila odluku Srbije da da saglasnost za otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru i ocenila da je to još jedan korak ka dobrosusedskoj saradnji.

Prema njenoj oceni, za intenziviranje saradnje potrebno je i da se organizuju zajedničke sednice Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Ta praksa se ranije pokazala kao veoma dobra i treba je nastaviti, rekla je ona, uz napomenu da je potrebno raditi na pitanjima međudržavnih granica, sukcesije, naknade za zemljišta i pitanja nestalih osoba.

Turković je, govoreći o hidroelektrani na Drini, navela da stavove mogu da iznesu i entiteti BiH, ali da je nadležnost države da sprovodi međunarodne sporazume.

Ministarka je ocenila i da je ekonomska saradnja Srbije i BiH dobra, pri čemu je navela podatak da je Srbija na trećem mestu kada je u pitanju spoljna razmena BiH.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova