Oštrije mere u borbi protiv koronavirusa do ponedeljka

Oštrije mere u borbi protiv koronavirusa do ponedeljka

16/03/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da će u cilju sprečavanja širenja koronavirusa od sutra do ponedeljka, 22. marta, u našoj zemlji sve biti zatvoreno, osim prehrambenih objekata, apoteka i pumpi.

Brnabić je, nakon sednice Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, naglasila da neće biti uveden policijski čas, niti potpuna zabrana kretanja.

Ona je navela da vrtići nastavljaju da rade, dok će učenici nižih razreda osnovnih škola verovatno od ponedeljka bar na nedelju dana preći na onlajn nastavu.

Vrtiće ne možemo da zatvorimo, tako da oni nastavljaju da rade, ali je potreban maksimalan oprez i poštovanje mera. Ako postoje vaspitači i vaspitačice koji još nisu vakcinisani, pozivam ih da nam se obrate kako bi primili cepiva što pre, poručila je premijerka.

Potrebno je da dodatno usporimo život u Srbiji kako bismo videli da brojevi novozaraženih stagniraju. Ovo je pre svega kao podrška našim zdravstvenim radnicima i našem zdravstvenom sektoru, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, ovo je kompromisno rešenje jer će mere važiti pet dana, iako je medicinski deo Kriznog štaba tražio da budu najmanje 14 dana.

Da li će se mere od ponedeljka produžiti ili ne zavisi od svih nas. Apelujem na maksimalnu disciplinu, razumevanje situacije u kojoj se nalazi naš zdravstveni sektor koji radi u ovako teškim okolnostima već godinu dana, istakla je premijerka.

Dugo smo i žustro razgovarali o merama, pokušavamo i dalje da nađemo najbolji mogući balans između zaštite zdravstvenih radnika, zaštite radnih mesta, podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije, navela je Brnabić.

Premijerka je najavila da će biti udesetostručeni kapaciteti PCR testiranja u Srbiji, kao i da će do početka sledeće nedelje biti donet konkretan plan o testiranju svih koji ulaze u našu zemlju i na koji način će se to sprovoditi.

Nameravamo da povećamo kapacitete, posebno na granicama, kako bi svi koji ulaze bili testirani, objasnila je ona i napomenula da se trenutno pravi plan o tome, a javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Prema njenim rečima, razmatra se da li će to biti o trošku države ili tih ljudi, kao i da li će se praviti razlika između naših i stranih državljana.

Istovremeno, Brnabić je saopštila da će na skijalištima svi restorani i kafići biti zatvoreni, izuzev u hotelima, gde će biti otvoreni samo za goste, navodeći da će biti pojačane inspekcijske kontrole.

Skijališta rade iako je Krizni štab zahtevao da se u potpunosti zatvore. Mislim da nije realno da se neko zarazi na stazi, već se to događa u kafićima i restoranima, koje ćemo sada zatvoriti, predočila je ona.

Premijerka je ponovila da je reč o kompromisu, ali i da veruje da će Krizni štab insistirati na tome da se skijališta zatvore u potpunosti.

Istovremeno, Brnabić je dodala da se očekuje da masovna vakcinacija počne da daje ozbiljne rezultate i da brojevi zaraženih počnu da stagniraju, i u skladu sa tim apelovala još jednom na sve građane da se vakcinišu.

Ona je prenela novinarima da je jedna od tema sednice Kriznog štaba bila i razdvajanje po pitanju mera građana koji su vakcinisani od onih koji to nisu, navodeći da još ne postoje uslovi za to jer ima mnogo građana koji nisu prijavljeni, a žele da se vakcinišu, kao i onih koji ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga.

Pokušavamo da balansiramo i ne pravimo razliku između vakcinisanih i onih koji nisu, kako ne bismo diskriminisali građane koji nisu vakcinisani, objasnila je Brnabić i napomenula da još nije obezbeđena vakcina za sve koji bi želeli da se vakcinišu.

Predsednica Vlade je apelovala još jednom na sve ljude koji mogu da prime vakcinu da se prijave za imunizaciju, jer tako štitimo i one koji ne mogu da se vakcinišu.

Ona je izrazila zadovoljstvo time kako taj proces protiče u Srbiji, budući da svakog dana imamo između 10.000 i 12.000 novoprijavljenih za vakcinaciju, ali i ima onih koji se ne prijavljuju, tako da smo počeli sa otvaranjem punktova za one koji se nisu prijavili.

Brnabić je prenela da je uputila molbu predsedniku Republike Aleksandru Vučiću da ponovo iskoristi svoj uticaj i zamoli partnere iz Kine da nam ranije pošalju dodatne količine vakcine.

Prema njenim rečima, dodatni kontingent od 500.000 vakcina trebalo je da dođe početkom aprila, ali ćemo dati sve od sebe da stigne do kraja marta kako bi se trend vakcinacije nastavio.

Ona je podsetila na to da je juče u Srbiju dopremljeno 16.380 vakcina kompanije “Fajzer”, u ponedeljak će stići novi kontingent od 60.000 doza ovog proizvođača, a do kraja nedelje i nove količine “Sputnjik V” vakcine.

Premijerka je najavila da će danas biti obavljeni razgovori sa onima koji su u privredi pogođeni merama, dodatni razgovori sa ugostiteljima, ali i sa muzičarima, fotografima koji izuzetno trpe zbog neophodnih mera kako bi se zaštitilo zdravlje.

Brnabić je prenela da je sinoć razgovarala sa predsednikom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim oko dodatnih mera podrške ugostiteljima, muzičarima, vlasnicima bioskopa.

 

Izvor/Foto: Vlada Srbije