Национална академија за јавну управу

Национална академија за јавну управу

16/03/2021 Off By BERB

Данас је на online састанку Радне групе Регионалне школе за државну управу (ReSPA) за управљање људским ресурсима представљен рад Националне академије за јавну управу (НАЈУ), једне од најважнијих институција за стручно усавршавање службеника у јавној управи у Србији. 

 

Скуп је отворила министарка Марија Обрадовић оценивши да је НАЈУ регионални пример добре праксе, иако је једна од најмлађих институција у државној управи Србије, али од које сви у јавној управи у Србији имају велика очекивања када је у питању  улагање у људске ресурсе и њихова знања.

Она је додала да је Србија само пре четири године направила прве кораке ка реформи стручног усавршавања у јавној управи, чији је носилац било Министарство, обезбедивши прво законодавни оквир, а затим и формирајући НАЈУ, савремену институцију за стручно усавршавање кадрова у јавној управи. И од тада је урађено много, систем стручног усавршавања подигнут је на виши ниво, једнако доступан свим запосленима у јавној управи, како на државном, тако и на локалном нивоу, навела је Обрадовић.

Чак и у 2020. години, коју је обележила КОВИД 19 пандемија, Србија је наставила са увођењем система квалитета у све процесе стручног усавршавања, да примењује најсавременије методе и технике у обучавању службеника, иновира програме обука и тако повећа број полазника који своја стечена знања могу да примењују и деле, истакла је министарка. НАЈУ је успела да уведе и нов информациони систем са електронском платформом за учење, за шта је награђена једном од најпрестижнијих ИТ награда за југоисточну Европу, а отворен је и нови тренинг центар, те је НАЈУ постала најсавременија кућа знања намењена свим службеницима у јавној управи.

Министарка је додала да је Србија била отворена за сарадњу и размену искустава са свим колегама из јавних управа региона и европских земаља, али и најеминентнијим школама за јавну управу, као и да су планови за даљу реформу садржани у новој Стратегији реформе јавне управе у Републици Србији, која ће ускоро бити донета и којом ће се концепт целоживотног учења пренети на систем јавне управе.

Ова online презентација НАЈУ окупила је чланове радне групе за управљање људским ресурсима из региона, који су имали прилику да се упознају са њеним радом, почев од оснивања, па све до припрема и примене програма обука, али и пројеката видљивости и комуникације. На данашњем скупу, НАЈУ је представио њен директор Дејан Милетић, а обратили су се и директорка ReSPA Ратка Секуловић и Тамара Срзентић, министарка државне управе, дигиталног друштва и медија Црне Горе.

Србија је иначе у новембру прошле године преузела годишње председавање Регионалној школи за државну управу – ReSPA, која је основана 2010. године заједничком иницијативом Европске комисије и земаља Западног Балканa и коју чине владе Албаније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе и Србије.