Председник Вучић разговарао са специјалним изаслаником америчког Стејт департмента за Западни Балкан

Председник Вучић разговарао са специјалним изаслаником америчког Стејт департмента за Западни Балкан

15/03/2021 Off By BERB

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са специјалним изаслаником америчког Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером, са којим је размотрио бројна регионална питања, општу ситуацију у вези са пандемијом КОВИД-19, мере за опоравак економије, као и наставак дијалога са Приштином.

 

Саговорници су се пре свега осврнули на тренутно стање у погледу пандемије, која је оставила озбиљне последице по здравље и животе људи широм света, као и на глобалну економију. Председник Вучић је обавестио специјалног изасланика Палмера о мерама које је Србија предузела у циљу заштите становништва, као и о току вакцинације грађана Србије.

 

Палмер је честитао Србији на изузетном успеху у вакцинацији, као и на помоћи у вакцинама које су испоручене земљама у региону. Он је посебно истакао значај такве регионалне политике која је усмерена на солидарност и повезивање, нагласивши да управо у изазовним временима државе треба да пронађу прилику да искажу спремност на сарадњу.

 

Двојица саговорника су разговарали и о свеукупној регионалној ситуацији и сагласили се да су мир и стабилност на Западном Балкану од суштинске важности за политички и економски напредак целог региона.

 

“Србија јесте и увек ће бити чврсто посвећена миру, просперитету и добробити свих људи који живе на Западном Балкану. У том смислу, наша земља се доследно залаже за дијалог, солидарност, пројекте и сарадњу који за циљ имају повезивање народа, култура и економије, што ће све заједно допринети општој стабилности и бољем животу свих“, рекао је председник Вучић и додао да је данашњи разговор био, као и увек до сада, отворен и садржајан.

 

„Размотрили смо многа важна питања, као и све разлике које постоје између нас“, нагласио је председник Вучић, посебно истакавши да је један од спољнополитичких приоритета Србије  да у будућности проналазимо решења која би значила боље и интензивније билатералне односе између САД и Србије.

 

Амерички званичник је нагласио да је један од приоритетних интереса САД управо стабилност и безбедност Западног Балкана и похвалио је конструктивну улогу Србије у регионалним иницијативама, попут „малог Шенгена“ и бројних инфраструктурних пројеката који ће у знатној мери подићи квалитет живота свих грађана у региону, али и додатно унапредити и оснажити регионално економско повезивање.

 

Председник Вучић је посебно истакао да ће Србија наставити да се залаже за постизање стварног и одрживог компромиса у решавању питања Косова и Метохије, уз заштиту интереса тамошњих Срба, као и очување државних и националних интереса Србије.

 

Палмер је истакао да САД подржавају процес који води Европска унија и додао да очекује да ће убрзо уследити наставак дијалога, при чему је истакао важност спровођења Бриселског споразума и још једном потврдио посвећеност Сједињених Држава дијалогу и разговорима о спорним питањима.

 

Двојица саговорника су разговарала и о значају медијских слобода у региону, економској ситуацији, као и о последицама које је пандемија оставила по привреду свих земаља света, уз посебан акценат на мере опоравка привреде, као и даљој економској сарадњи између Србије и САД.

 

Фото: predsednik.rs