Da li će život Roma ikada biti bezbedan i normalan?

Da li će život Roma ikada biti bezbedan i normalan?

14/03/2021 Off By BERB

Naš pokret (Opre Roma Srbija) je juče (13. marta) posetio porodice koje žive u romskom naselju na Čukarici kojima su kuće usled požara izgorele pre 7 dana.

 

Još veća tragedija se desila kada je nastao kratak spoj dok su se deca igrala na obližnjem nelegalno postavljenom rastresitom tlu.

Deca se sada nalaze u Tiršovoj i u teškom su stanju.

  • “Odmah smo zvali hitnu, ali niko nije hteo da dođe, oni su mislili da se mi šalimo!”
  • “Kako ćemo, šta ćemo, ne znamo, ali moramo!”
  • “Deca su se igrala, čula sam vrisak dece, potrčala sam da vidim i moje dete je bilo u najvećim opekotinama.”
  • “Trebalo je da se reaguje pre, ali meni kao majci to sad ništa ne znači!”

Ovo su samo neke od izjava roditelja koje možete pogledati na našim videima:

ORS je jako zabrinut ovom situacijom u romskom naselju. Naša zabrinutost je još veća s obzirom da ovo nije izolovan slučaj. Svake godine se dešava sve više ovakvih tragedija u romskim naseljima zbog nedostatka bezbedne i minimalne infrastrukture u naseljima koja dovodi do ovakvih nemilih događaja po ljudski život i celu romsku zajednicu.

 

  • 2020. godine je izbio požar u Subotici, u pomoćnoj zgradi jedne višečlane romske porodice.
  • 18.1.2020. u požaru su bez krova ostale dve romske porodice iz Bujanovca. Građanski pokret Opre Roma Srbija je organizovao donatorsku večeru u cilju prikupljanja sredstava za izgradnju kuće ovim romskim porodicama.
  • 2008. godine požar je odneo kuću četvoročlanoj romskoj porodici u Bežaniji (Beograd). Njihov dom je izgoreo do temelja. Navodi se da su se slične stvari desile u toj ulici zbog loše postavljenih električnih kablova.
  • 2016. godine je požar odneo šest baraka romskim porodicama u romskom naselju u ul. Milorada Jovanovića.
  • Romsko naselje u ul. Vuka Vrčevića nadaleko od Pančevačkog mosta je oktobra 2018. godine je pretrpelo požar i uništio više stambenih objekata. U istom požaru je nekoliko porodica ostalo bez svojih kuća.
  • 5 romskih porodica ostalo bez svojih domova usled požara koji je izbio u naselju „Mali Leskovac“ u Mirijevu.

 

Ovo je velika tragedija za romsku decu, za romske porodice, za romsku zajednicu, za celu Srbiju. Tragedija je jos veća jer ovo može da se spreči odgovornim ponašanjem države i institucija. Višedecenijsko siromaštvo, nejednakost i ignorisanje ovakve realnosti nije dobro za Rome, nije dobro za Srbiju. Mi smo najlojalnija, najbrojnija i najmlađa i dinamičnija nacionalna manjina u Srbiji. Ignorisanje toga blokira ostvarivanje punog potencijala romske zajednice. Kovid-19 je pokazao da ignorisanje situacije u našim zajednicama nas je eksponiralo mnogo većem riziku na infekciju i umiranje, ili da izgubimo i to malo progresa u obrazovanju ili primanjima koje smo imali.

 

Ovo nije samo tragedija i gubitak za Rome već i za celu Srbiju.

Da li će život Roma u Srbiji ikada biti bezbedan i normalan?

Koliko još tragedija treba da se desi u romskim naseljima?

Ko preuzima odgovornost za tragediju koju preživljavaju Romi?

 

Opre Roma Srbija