Srbija i Bahrein potpisali Memorandum o političkoj saradnji

Srbija i Bahrein potpisali Memorandum o političkoj saradnji

13/03/2021 Off By BERB

Srbija i Bahrein potpisale su danas Memorandum o političkoj saradnji ministarstava spoljnih poslova, kao prvi sporazum između dveju zemalja, a koji će biti polazna osnova za razvoj daljih odnosa i bližu saradnju.

Memorandum su potpisali ministar spoljnih poslova Kraljevine Bahrein Abdulatif bin Rašid Alzijani i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike  Srbije Branislav Nedimović.

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Bahreinu i prvi sporazum koji su dve zemlje potpisale od uspostavljanja diplomatskih odnosa. On je inicijalna kapisla za razvoj daljih odnosa. Imali smo danas ozbiljne i sadržajne razgovore, definitivno poljoprivreda i sektor hrane ulaze u fokus, rekao je Nedimović nakon potpisivanja Memoranduma.

Nedimović je naveo da su predstavnici Kraljevine Bahrein uočili da je srpski izvoz u vrednosti preko 4,2 milijarde dolara i da postoji veliki potencijal za ulaganja u poljoprivredu.

Ministar je istakao da zbog toga očekuje ozbiljne investicije u sektor prerađivačke industrije, prehrambene najpre, kao i zajednička ulaganja srpskih i kompanija iz Bahreina u sektor poljoprivrede i bezbednost hrane u Srbiji.

On je podsetio da je Bahrein jedna od najbogatijih zemalja Zaliva i da zato mnogo znači kada postoji saradnja sa njom, kao i sa UAE.

Nedimović je istakao da su veliki zahtevi za voćem i povrćem, a naročito za srpsku malinu, jagodu i jabuku, kao i za proizvodima od žitarica.

Shvatili su da je naša roba kvalitetna, a i konkurentnija od neke druge robe. Otvaranje prostora UAE i Bahreina, otvaranje je prostora celog Zaliva. Vraćamo se ovde gde smo bili pre 30-40 godina, kada je bila Jugoslavija. Ovo su nova tržišta, nove prilike da izvozimo što više, a samim tim će i cene proizvoda rasti, čim raste i potražnja, rekao je Nedimović.

Potpisanim Memorandumom predviđene su redovne političke konsultacije dvaju ministarstava spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Bahreina preneo je da je današnji sastanak kralja Bahreina Hamada bin Isa al Kalifa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio veoma uspešan, a da je kralj Hamad poželeo toplu dobrodošlicu predsedniku Srbije koji je u prvoj poseti kraljevini.

Razgovori su, prema njegovim rečima, pokrili sve oblasti saradnje – političku saradnju, borbu protiv terorizma, na bilateralnom i međunarodnom nivou, borbu protiv pandemije koronavirusa, značaju saradnje u toj borbi i prevazilaženju krize.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se i o načinima za jačanje zajedničke saradnje, posebno u ekonomiji, trgovini, investicijama i u naučnim oblastima.

Tražimo načine za direktan kontakt privatnog sektora, istaknut je značaj poljoprivrede, turizma, kao oblasti u kojima možemo da sarađujemo, kao i u oblasti bezbednosti hrane, rekao je Alzijani.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug