Нове мере за сузбијање епидемије за предстојећи викенд

Нове мере за сузбијање епидемије за предстојећи викенд

12/03/2021 Off By BERB

Влада Републике Србије, на предлог Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести Covid-19 усвојила је данас нове мере за сузбијање епидемије, које се односе на предстојећи викенд (13. и 14. март).

 

Од понедељка, ученици виших разреда основних школа прелазе на онлајн наставу, док се за ученике средњих школа овај вид наставе продужава и на наредну седмицу.

Донета је одлука да од петка, 12. марта од 21 час до понедељка, 15. марта у 6 сати ујутру буду затворени сви угоститељски објекти (кафићи и ресторани), све продавнице ( осим продавница прехрамбене делатности), козметички и фризерски салони, салони лепоте, кладионице, коцкарнице, дечије играонице, теретане, спортски објекти…

 

У наставку биће детаљно побројани они објекти на које се ово ограничење рада предстојећег викенда не односи и којима је дозвољено да раде и током викенда.

 

  • Апотеке, ординације, лабораторије, стоматолошке и ветеринарске ординације.

 

  • Трговински објекти у којима се врши продаја прехрамбених производа.

 

  • Самостални малопродајни објекти у којима се куповина обавља без уласка у објекат – киосци и трафике.

 

  • Објекти и радње у којима се пружају услуге које не захтевају дуготрајно присуство корисника и у којима је контакт ограниченог трајања, попут обућара, стаклорезаца, кројачких радњи.

 

  • Бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива.

 

  • Ресторани и барови у оквиру хотелских и других категоризованих смештаја искључиво за госте који имају пријављен боравак у том хотелу.

 

  • Спортски објекти за припрему и одржавање регистрованих такмичења у оквиру надлежних националних спортских савеза.

 

Битне напомене су да шалтер продаје хране у ресторанима, као ни шалтер продаја кафе и пића у локалима на шеталиштима није дозвољена.

 

Надлежни органи, инспекцијске службе и комунална полиција вршиће строгу контролу поштовања епидемиолошких мера током викенда и Влада Републике Србије и овим путем још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мера и апелује на личну одговорност свих грађана.  Све мере уводе се ради заштите здравља становништва и свођења социјалних контаката на минимум али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву.

 

Вакцинација против заразне болести Covid-19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану, тако да нове мере ни на који начин не угрожавају процес имунизације.