Energetska tranzicija uslov privrednog razvoja zemlje

Energetska tranzicija uslov privrednog razvoja zemlje

10/03/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas, zajedno sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Janezom Kopačem, radove na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani “Nikola Tesla” A.

Mihajlović je tom prilikom naglasila da je pitanje energetske tranzicije pitanje privrednog razvoja zemlje, ističući da je taj proces trebalo da počne i ranije.

Ona je najavila da će EPS u narednom periodu uložiti stotine miliona evra u ovakve projekte, jer je to pitanje zdravlja građana, kao i pitanje privrednog razvoja.

Prema njenim rečima, samo u projekte odsumporavanja biće uloženo pola milijarde evra, pri čemu je podjednako važno i da budemo energetski bezbedni, ali i da zaštitimo životnu sredinu.

Srbija, kako je ukazala, krupnim koracima čini sve što može da napravi moderne zakone i strategije, dovede nove investicije i uloži u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Mihajlović je izrazila uverenje da ćemo do kraja ove godine imati nacionalni plan za klimu i energetiku i da ćemo već sledeće godine biti energetski zeleniji, ponovivši da ćemo vredno raditi na energetskoj tranziciji koja je uslov privrednog razvoja Srbije.

Kopač je ukazao na to da je Energetska zajednica sveevropska organizacija koja objedinjuje tržište električne energije i gasa, a koja je još 2013. usvojila direktivu o velikim ložištima – da se dodatnim cenama opterete štetne emisije termoelektrana.

Na ovim područjima 16 termoelektrana proizvodi više emisija sumpor-dioksida i prašine nego 250 termoelektrana u celoj EU. To šteti zdravlju, a energetika to do sada nije plaćala. Građani Srbije plaćaju tu cenu, upozorio je on i dodao da se sada to menja zbog pravnog okvira Evropske zajednice.

Obilasku radova prisustvovao je i ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata, koji je rekao da je ovo prvi projekat za zaštitu životne sredine koji se realizuje u okviru sporazuma vlada dveju zemalja, a koji je započeo 2019. godine.

Naime, kako je objasnio, potpisani okvir za saradnju za Zapadni Balkan podrazumeva podršku Srbiji na putu ka EU, pri čemu je važno da sve termoelektrane smanje emisiju sumpor-dioksida zbog zdravlja ljudi i usklađivanja sa EU standardima.

Direktor EPS-a Milorad Grčić istakao je da je ovo jedan od najvažnijih projekata u ovom preduzeću i jedan u nizu koji se sprovodi u cilju zaštite životne sredine i obezbeđivanja dugoročnosti svakog instalisanog proizvodnog kapaciteta.

On je napomenuo da se tretiraju blokovi A3, A4, A5 i A6, navodeći da je do sada uloženo približno 500 miliona evra u ovakve projekte, a planovi za naredni period su ulaganja od 1,2 milijarde evra.

 

Izvor: Vlada Srbije