Развојна банка Савета Европе правовремено подржава пројекте у Србији

Развојна банка Савета Европе правовремено подржава пројекте у Србији

10/03/2021 Off By BERB

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са гувернером Развојне банке Савета Европе (РБСЕ) Ролфом Венцелом.

 

Шеф српске дипломатије захвалио је гувернеру Венцелу на личном ангажману у унапређењу сарадње Србије и Развојне банке Савета Европе, због чега му је раније данас председник Републике Александар Вучић доделио Златну медаљу за заслуге.

 

Селаковић је истакао да је гувернер Венцел био лично укључен у доношење свих одлука везаних за пројекте који се реализују у Србији и захвалио је Развојној банци на фокусираности на наш регион, као и на удео укупних средстава којима ова институција располаже намењених сличним пројектима у 2020. и 2021. години.

 

Република Србија снажно подржава повећану кредитну активност Банке у току претходне године, рекао је Селаковић и нагласио да је та активност настала као резултат већег броја захтева за зајмовима ради обезбеђења медицинске опреме и покривања општих трошкова болница у периоду пандемије Ковид-19.

 

Селаковић је изразио наду и очекивање да ће се таква добра пракса наставити, имајући у виду да пандемија са којим се и даље суочавамо не јењава у свету и посебно захвалио гувернеру Венцелу и Развојној банци на правовременој и адекватној реакцији да подржи пројекте који за циљ имају отварање нових радних места.

 

О успешности и резултатима пословања Развојне банке Савета Европе сведоче и високи кредитни рејтинзи које ова институција континуирано остварује последњих година, рекао је шеф српске дипломатије и указао да се са великом пажњом прате и редовне финансијске активности банке у складу са Развојним планом 2020-2022, са фокусом на инклузивни раст, одрживост и подршку рањивим групама становништва.

 

Говорећи о вакцинисању становништва, министар Селаковић рекао је да је тај процес у Србији успешан, као и да се посебна пажња поклања заштити најугроженијих група, као што су старије особе, здравствено угрожене категорије лица и Роми. Селаковић је посебно је нагласио солидарност наше земље и донацију вакцина Северној Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

 

Шеф српске дипломатије истакао је и значај Регионалног стамбеног програма за Србију, који је установљен како би допринео стварању решења трајног стамбеног збрињавања лица угрожених у страшним сукобима 90-их година на простору бивше Југославије и избеглих и расељених лица по завршетку сукоба, којим је до сада у Србији подељен 5421 стан.

 

У том смислу, Селаковић је изразио задовољство потписивањем Писма о намерама између директора Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и заменика гувернера Развојне банке Савета Европе, односно уступање средстава Развојне банке у циљу обнове капацитета за збрињавање миграната у Србији.