BEOGRADSKA FILHARMONIJA GOSTUJE U GRAČANICI

BEOGRADSKA FILHARMONIJA GOSTUJE U GRAČANICI

26/04/2015 Off By
dom

Dom kulture u Gračanici

KRAJEM PROŠLE GODINE ANSAMBL PRIŠTINSKOG POZORIŠTA JE POSLE 15 GODINA IZGNANSTVA DOBIO SVOJU NOVU ADRESU I USLOVE ZA RAD U GRAČANICI. ZAVRŠETAK GRAĐEVINSKE REKONSTRUKCIJE JE BIO PRVI KORAK KA SUŠTINI ZBOG ČEGA SU ZA SVAKI GRAD INSTITUCIJE KULTURE VAŽNE. U OVOM SLUČAJU TO ZNAČI DA ĆE PUBLIKA IZ GRAČANICE I OKOLINE OD OVE SEZONE IMATI PRILIKU DA UŽIVA NE SAMO U POZORIŠNIM PREDSTAVAMA, VEĆ I U KONCERTIMA I BALETSKIM NASTUPIMA NAŠIH NAJISTAKNUTIJIH UMETNIKA“, IZJAVIO JE MINISTAR KULTURE I INFORMISANJA IVAN TASOVAC

 

 

Press služba Ministarstva

NARODNO pozorište u Gračanici ugostiće u utorak, 28. aprila, kamerne ansamble Beogradske filharmonije, čime nastavlja da širi svoj repertoar i broj gostujućih nastupa u sezoni započetoj premijerama predstava “Hotel Kosovo” u režiji Nenada Todorovića i “Narodni poslanik” u režiji Gorčina Stojanovića, kao što je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i obećao proslog decembra, prilikom otvaranja renovirane scene u tom mestu.

– Krajem prošle godine ansambl prištinskog pozorišta je posle 15 godina izgnanstva dobio svoju novu adresu i uslove za rad u Gračanici. Završetak građevinske rekonstrukcije je bio prvi korak ka suštini zbog čega su za svaki grad institucije kulture važne. U ovom slučaju to znači da će publika iz Gračanice i okoline od ove sezone imati priliku da uživa ne samo u pozorišnim predstavama, već i u koncertima i baletskim nastupima naših najistaknutijih umetnika“, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.
„Dostupnost kulturnih sadržaja i decentralizacija“, istakao je Tasovac, „biće jedan od novih prioriteta ministarstva kulture i informisanja u narednom periodu, i to kroz konkretne i merljive korake, kao i u slučaju pozorišta u Gračanici.
„Na primer, većina muzeja u Srbiji će tokom maja 10 dana, od 10 ujutru do 10 uveče, besplatno otvoriti vrata za svoje posetioce. Takođe, kroz projekat Gradovi u fokusu, radićemo i na povećanju odgovornosti lokalnih samouprava prema institucijama i civilnom sektoru kulture, jerse bez njihovog većeg angažmana, ne može govoriti o suštinskoj decentralizaciji, smatra ministar Tasovac.
– A iz ličnog iskustva znam koliko je za umetnike dragoceno kada su u mogućnosti da nastupaju van svojih sredina“, rekao je ministar Tasovac, koji očekuje „novu dinamiku kulture u celoj Srbiji”.
U okviru gostovanja Beogradske filharmonije u Gračanici, u prepodnevnim satima biće održan program za decu sa izvođenjem Vivaldija, dok će u večernjim satima publika moći da čuje dela Mocarta i Mendelsona.
Posle Beogradske filharmonije, sledeće gostovanje koje je planirano u Gračanici jeste nastup Bitef dens kompanije.
«Uloga koju igram u Upravnom odboru Narodnog pozorišta u Gračanici jedna mi je od dražih u karijeri. Uslovi za rad su odlični, ansambl je perspektivan, publika ima osećaj za prave kulturne vrednosti. S druge strane, ova moja rola je i izazovna i obavezujuća, jer treba kvalitetnim repertoarom privući još raznovrsniju publiku. Rekao bih da smo na pravom putu», istakao je glumac Dragan Petrović – Pele, član UO Narodnog pozorišta u Gračanici.
Posebnu draž nastupima Beogradske filharmonije daće izvođenje Vivaldijeva «Četiri godišnja doba» za mališane. Najmlađe će kroz ovo muzičko delo voditi glumac Vlada Aleksić, koji ističe da se raduje gostovanju u Gračanici i susretu sa publikom.
«Mislim da je ovo pravi način na koji treba da komuniciramo i nadam se da ćemo na ovim koncertima inspirisati neke nove mališane da požele da sviraju neki instrument, ali i da podelimo s njima lepotu klasične muzike», dodao je Aleksić.<


KULTURA

ko toPORUKA MINISTARSTVA KULTURE: BEZ STRAHA ZA FILMSKU GRAĐU AVALA FILMA

MINISTARSTVO PODSEĆA DA, U SKLADU SA ZAKONOM O KULTURNIM DOBRIMA, NIJE DOŠLO DO BILO KAKVOG UGROŽAVANJA FILMSKE GRAĐE

filmavalaAVALA FILM PRODAT ZA 980 MILIONA DINARA

ISPRED AGENCIJE ZA PRIVATIZACIJU U BEOGRADU, GDE JE ODRŽANA AUKCIJA, OKUPILO SE OKO 50 FILMSKIH RADNIKA, NEZADOVOLJNIH ŠTO

 

 

avala filmMINISTARSTVO KULTURE ŠTITI KULTURNA DOBARA U POSTUPKU PRODAJE AVALA FILMA

  PO OGLAŠAVANJU PRODAJE AVALA FILMA U STEČAJNOM POSTUPKU, MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA UPUTILO JE JUGOSLOVENSKU KINOTEKU KAKO

npSAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU

ČLANOVI UO SU UPRAVO DOBILI ODGOVOR AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE KOJI FORMALNO – PRAVNO POTVRĐUJE DA NIKO