Ревитализација Овчарско-кабларске клисуре пројекат од националне важности

Ревитализација Овчарско-кабларске клисуре пројекат од националне важности

09/03/2021 Off By BERB

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас састанку Међуресорне радне групе за развој Овчарско-кабларске клисуре, на којем су изнети предлози пројеката у области туризма, животне средине и инфраструктуре за уређење овог предела изузетних природних и туристичких одлика.

 

Ревитализација Овчарско-кабларске клисуре оцењена је као пројекат од националне важности чије ће се инвестирање одвијати паралелно са завршетком аутопута Чачак – Пожега, оценила је премијерка Брнабић. Она је истакла да је ово од изузетног значаја, јер ће се на тај начин проток саобраћаја изместити из саме клисуре и омогућити заштита природног добра прве категорије. Такође, како је објаснила, предвиђено је и проширивање саме  заштићене зоне клисуре као јединствене морфолошке целине, али и важног културног, историјског и духовног наслеђа Србије.

Идеја је, како је навела премијерка, да ово подручје до завршетка дела ауто пута Прељина – Пожега и реализацијом ове националне иницијативе, постане природна оаза и значајно туристичко подручје, што ће у привредном и туристичком смислу бити прекретница, не само за град Чачак, већ читав овај део Западне Србије.

Како је на састанку речено, у плану je више пројеката који ће бити реализовани до краја године, а обухватају инвестирање у развој бањског, здравственог и спортског туризма, за које овај део Србије има изузетне потенцијале.

Представљени су инфраструктурни пројекти у Овчар бањи, који би представљали почетак инвестирања и у друга бањска места. Крајњи циљ, како је објашњено, било би стварање целовитог бањског здравственог комплекса, чиме би се употпунила туристичка понуда самог краја и омогућило отварање нових радних места.

Чланови Радне групе, коју чине како представници Града Чачка, тако и више министарстава Владе Србије, Завода за заштиту природе и Туристичке организације Србије, истакли су да се очекује да ће инвестиције у Овчарско-кабларску клисуру допринети значајном повећању економије, а број туристичких посета увећати за више од педесет одсто.

 

 

Фото: Влада Србије